Sajten Dumpen letar upp och hänger ut påstådda pedofiler med namn och bild. Personerna bakom Dumpen menar att något måste göras för att skydda barn från pedofiler när polisen inte räcker till. Samtidigt har deras uthängningar lett till att en av personerna har tagit sitt liv.
Den kontroversiella sajten Dumpen har blivit ett fenomen på sociala medier som Tiktok och bara den egna hemsidan ska ha 200 000 besökare dagligen. Genom att skapa fejkade profiler och utge sig för att vara barn lurpassar de på olika forum och inväntar att vuxna män kontaktar dem. När någon söker kontakt med “barnet” stämmer de en träff där männen konfronteras och filmas. Materialet läggs ut på nätet med namn och bild.
Flera av de som dyker upp är dömda sedan tidigare, för barnpornografibrott, våldtäkter och sexuella övergrepp mot barn. Det är män från olika delar av samhället, allt från läkare, lastbilschaufförer, och personer med psykiska problem. Några är ostraffade sedan tidigare.
Bakom Dumpen står journalisten Sara Nilsson och höjdhopparen Patrik Sjöberg, som själv har berättat hur han utsattes för övergrepp som barn av sin styvfar. Trots att språket på sajten ofta jämför själva jakten på pedofiler i fisketermer, som att de har fått napp, vill de inte kallas sig för pedofiljägare. Dumpen finns till för att avslöja en mörk del av samhället med män som tillåts härja fritt och utgör en fara för barn, berättar de för Göteborgs-posten.
– Ingen gör något åt detta. Vi har hittat och hängt ut över 50 personer på ett halvår, och det finns anmälningar och material som ligger hos polisen och dammar, säger Patrik Sjöberg till Göteborgs-posten.
Begick självmord
På sajten skriver Dumpen att de personer de filmar är män som har uttryckt en vilja att träffa ett barn i sexuellt syfte, men att de inte pekar ut dem som kriminella eller att personerna faktiskt har förgripit sig på barn.
“Den del av befolkningen som visar ett sexuellt intresse för barn utgör dock den bas av individer som kan tänkas göra det. Man behöver alltså inte vara dömd för brott för att vara direkt olämplig att vistas bland barn.”
Nyligen tog en man sitt liv efter att Dumpen hade filmat och exponerat honom på sajten en månad tidigare. Mannen hade fått ta emot hot och någon hade klottrat “pedofil” på familjens bostad. Han och hans sambo polisanmälde Dumpen. Socialtjänsten blev också inkopplad på grund av hoten och mannen placerades på ett skyddat boende, där han tog sitt liv efter ha sökt psykvård flera gånger. Mannens sambo berättar för Aftonbladet att hon är ledsen och arg på personerna bakom Dumpen.
– De provocerar fram ett brott. Vilket gör att polisen inte kan lagföra någon för det eftersom det inte håller i rätten. Så de ställer bara till det. Det är också farligt det de gör. De tar inte bort hatfulla kommentarer som exempelvis antyder att det är bra om pedofiler dör, säger sambon till Aftonbladet.
Utgivningsbevis
Eftersom Dumpen har utgivningsbevis sedan september i fjol hamnar förtalsmål hos Justitiekanslern (JK). JK har tagit emot 19 anmälningar kring Dumpen, varav tre fortfarande är aktiva.
Anmälningarna kommer från de män som har blivit uthängda. För att JK ska ta upp fallen måste personerna själva driva fallet, vilket många drar sig för att göra eftersom det leder till ännu större uppmärksamhet i slutändan. Om staten ska gå in och driva fallet som ett allmänt åtal beror på hur stor skada det har blivit för målsäganden.
Rättsläget är inte helt klart när det gäller sajter som hänger ut misstänkta förövare. Till Expressen säger rättsexperten Sven-Erik Alhem att fenomenet med att avslöja pedofiler inte är något nytt. Förr i tiden användes lappar på anslagstavlor, numera sker det på nätet.
– Det är ett stort problem, det har förekommit i andra sammanhang tidigare. Men man avgör själv skuldfrågan på något sätt, det är jag väldigt skeptisk till. Om det finns misstanke om brott ska man anmäla det till polisen, säger han till Expressen.
Inget brottsoffer
Även kring det material som Dumpen och andra pedofiljägare samlar in råder det osäkerhet om polisen kan använda det. Polisen använder själv inte arbetsmetoden med att locka in pedofiler på nätet i fällor. I Dumpens fall har personerna inte chattat med ett riktigt barn, vilket gör att det inte finns något brottsoffer.
– Men man måste någonstans, i min kontext, ha begått ett brott för att dömas för det. Så länge texterna är fantasier och tankar så är det inte kriminaliserat. Jag kan inte ha något annat för ögonen än att följa lagstiftningen, säger Björn Sellström, poliskommissarie och processledare för internetrelaterade sexualbrott mot barn på Nationella operativa avdelningen, till Göteborgs-posten.
Stödtelefon
Katarina Görts Öberg är sektionschef på Anova på Karolinska universitetssjukhuset, som driver en nationell stödtelefon, Preventell, för människor som känner att de har en oönskad sexualitet. Många som ringer Preventell känner en sexuell dragning till minderåriga och har svårt att bryta sina tankemönster.
– Jag kan inte uttala mig om Dumpen eller de personer som de visar upp på sin sajt, men de personer som kontaktar oss gör det frivilligt. De känner ofta en stor skam inför sina tankar och vill ha hjälp innan de går över gränsen i sina sexuella beteenden.
Patientgruppen är varierad men inte sällan finns andra diagnoser i botten, eller känslor av depression och ångest. Behandlingen kan bestå av psykofarmaka eller samtalsterapi, eller en kombination av båda. Vissa har en tvångsmässig sexualitet som inte innefattar olagliga handlingar, andra fantiserar och har en stor upptagenhet kring sådant som är brottsligt.
– Det vi vet från studier är att det finns en hög riskfaktor för sexualbrott hos personer som har en stark upptagenhet kring sexuella tankar och har mycket aktivitet på nätet. Genom behandling går det att reducera den typen av aktivitet och upptagenhet, men vi behöver mer forskning på området, säger Katarina Görts Öberg.
Det är inte ovanligt att människor söker sig till Anova efter att en närstående kommit på dem, eller när de är föremål för en polisutredning.
– Det är inte ovanligt att de är i dåligt psykisk skick och att personerna har självmordstankar.
Fakta: Sexuella övergrepp mot barn
Pedofili är en sexuell störning som bland annat innebär ett varaktigt sexuellt intresse för barn. Detta kan visa sig i fantasier och impulser som ibland kan resultera i faktiska sexuella övergrepp mot barn.
Det är skillnad mellan att fantisera och ha sexuella känslor för barn och att genomföra dem. En förövare är någon som har begått ett eller flera sexuella övergrepp mot ett barn. Det kan vara en person med pedofil störning, men det kan också vara någon som begått övergreppen utan att ha ett varaktigt sexuellt intresse för barn.
Av anmälda våldtäktsbrott 2020 bestod 46 procent (4 300 brott) av våldtäkter mot barn (0–17 år). Det är en ökning med 44 procent jämfört med 2011.
Andelen uppklarade sexualbrott mot barn upp till 15 år låg 2020 på ungefär 30 procent, att jämföra med sexualbrott mot vuxna där uppklaringsgraden låg på cirka 10 procent.
Anova – Andrologi, Sexualmedicin, Transmedicin är den tvärvetenskapliga och integrerade enhet som tidigare hette Centrum för Andrologi och Sexualmedicin (Casm).
Preventell är en stödtelefon för personer som upplever att de tappat kontrollen över sin sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädda att göra sig själv eller andra illa.
Källor: Ecpat, Brottsförebyggande rådet, Brå, Anova