Prenumerera

Logga in

Energi · Kan själv

Öva dig på att sköta ett spritkök

På den här ställningen placerar du grytan (eller kaffepannan) över elden.

Det var årets julklapp 2020. Stormköket. I kölvattnet av de senaste årens preppningsdiskussioner började allt fler bli intresserade av att kunna laga mat även om en massa samhällsfunktioner slås ut. Jerker Jansson tycker att det är smart att övningskoka lite innan någonting händer.

Ofta handlar det inte om några kulinariska höjder. Pulverrätter mest. Soppor och kladd. Det allra enklaste är ju att köpa färdigrätter avsedda för friluftsliv. De är anpassade efter att ge bra näring i en sån situation och är enkla att ta med sig och att laga till. Du vill inte behöva koka saker för länge på ett stormkök, vilket gör sådana lösningar praktiska, men det blir snabbt dyrt och den kulinariska nivån är inte direkt hög.

Med lite planering och förberedelser kan du göra dina egna färdigrätter av torkad mat. Jag är gammal scout. Som barn älskade jag att bo i naturen och att få lära mig vad som går att äta där ute i skogen, hur man håller sig varm och sköter sår och skador. Som vuxen har jag fortsatt att gå ut för att sova några nätter i skogen då och då, och det kostar inte mer att blanda lite prylar i några påsar till soppor och grytor. Se dig omkring i din vardag. Jag torkar en del grönsaker i min torkmaskin, det går också att göra på låg temperatur i ugnen, men många saker går att hitta färdigtorkade att köpa.

En rejäl flaska fett

Fett är en bristvara i naturen och fett går inte att torka. Lite kan finnas i olika torkade råvaror, men mitt utgångstips är att se till att ha en rejäl flaska matolja i reserv och fokusera på protein näringsmässigt i själva käket. Kolhydrater är inget problem. Gröt, pasta och liknande är lätt att lagra och lätt att koka på ett spritkök.

Jag förbereder mig inte för ett storskaligt krig i Sverige, just nu är inte det det minsta troligt, men läget kan ju förändras. Jag förbereder mig för att det ska bli knas ändå. Elavbrott, problem med livsmedelsförsörjningen. It-attacker kan slå ut nätverk så att vi inte kan betala i affären. Mycket kommer att hända innan det blir krig, det är säkert. Och då är det bra att ha ett litet lager och ett eller ett par spritkök.

Här är det kokkaffe på gång – en del stormkök har kaffepanna också, men annars kan man använda en vanlig stormköksgryta och en tesil. Eller göra snabbkaffe. Foto: Malin Bergendal

Lär dig ditt kök

Det finns massor av typer av spritkök. Och gasoldrivna system. De funkar också, men är lite jobbigare att släpa på på grund av gasflaskan. Alla spritkök bygger på samma ide. En brännare där man häller sprit som är konstruerad så att all sprit inte bara exploderar på en gång, utan brinner kontrollerat.

Om du tittar på en spritbrännare ser du små hål som en del lågor kommer ut ur. Det är en del av tricket. Om de sätts igen börjar kokaren fungera sämre. Så se till att aldrig elda något annat i brännaren än vätskor som är avsedda för spritkök. När den har svalnat är det bra att ha en rejäl tygpåse att förvara den i.

De flesta brännare har två lock. Det ena har då en flärp som man kan styra lågans kraft med. Utan det locket brinner spriten med full låga. Genom att täcka mer eller mindre av spriten med flärpen går det att minska och öka hettan, vilket inte minst är bra för att spara sprit.

Det är inte bara för att spara sprit i det långa loppet, utan också för att kunna koka längre när du väl är i gång. Det är retligt att behöva börja om. Vänta tills brännaren kallnar, och med den maten, innan du häller på ny t-sprit. Rödsprit brinner med en i det närmaste osynlig låga och det kan smälla ordentligt om det går snett.

Förutom brännaren finns där en ställning som ska skydda mot vind och hålla värmen på plats. Och en eller ett par kastruller och en stekpanna som du håller i med hjälp av en speciell tång. Det första du behöver lära dig är hur du packar köket. Det är inte alltid så självklart, det kan vara extremt frustrerande till och med, och du vill inte sitta under en regnig gran i halvmörker och försöka räkna ut hur det ska gå till.

Kastrullerna och stekpannan hanterar man med en speciell tång. Stormkök, eller spritkök, ser lite olika ut men bygger alltid på samma princip. Lär dig hur ditt kök fungerar. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Planera, lek och öva

Gör det till en kul utflykt. Ta en särskild handlingstur för att köpa torra grejer. Hälsokostaffärer har ofta torkade grönsaker av olika slag. Affärer med mat från andra världsdelar är också ett bra ställe att leta. Soltorkade tomater och oliver och olika frukter. Torkat tofuskinn är en av mina favoriter. Bara att bryta ner i en soppa för att höja proteinhalten. Röda linser har kort koktid och bra näring. En burk torkad buljong, lite kryddor, salt och andra smaksättare är bra att ha med.

Hitta sen en solupplyst plats i din närhet och ta med ditt nyköpta kök, eller ditt gamla slitna, det kan vara bra att fräscha upp kunskaperna och rutinerna. Köp nån god pulversoppa eller lek själv med torkade ingredienser, ta med lite fika och ägna några timmar åt att packa upp och testköra köket. Även om det aldrig blir samhällskaos kommer du ha nytta av det när du tar med köket på svampplockning eller hajk nästa gång.

Torkade oliver kan förvandla en enkel måltid i skogen till en fest och innehåller bra näring. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Det räcker ofta att diska kastrullerna med sand och vatten. Ofta skakar jag bara runt sanden tills smutsen lossnar. Lite fett blir kvar, men det är lätt att torka bort. En liten flaska diskmedel och en diskborste är enkelt att ta med sig, det finns också olika former av preparerade tvättlappar för campingbruk, men det är sällan som det är nödvändigt, en liten glasburk med tygremsor och lite diskmedel och vatten är en bra genväg för kortare utflykter. Planera måltiderna så att inget som ingår behöver lagas till mer än tio minuter till en kvart.

Många kök innehåller två kastruller som man inte kan ha på lågan samtidigt, men det går att laga till mat utan att den behöver stå och koka hela tiden. Pasta och ris behöver bara koka upp och sen stå med lock tills koktiden gått ut. Under väntetiden finns det tid att göra huvudrätten, som enklast lagas som en enda gryta. I den fokuserar jag på protein.

Idealet är att ha med sig torkade råvaror som bara behöver blötas upp och sen värmas. Foto: Gorm Kallestad/TT

Ät de godaste grejerna först

Idealet är att ha med sig torkade råvaror som bara behöver blötas upp och sen värmas. Blötläggning, förkokning och annat finlir är överkurs. Allt behöver inte heller vara lätt och torkat. Maten till de första dygnen brukar jag släppa loss lite med. Jag fyller ut ryggsäcken med en och annan konservburk, färskt bröd, lite grönsaker och frukt. Och så nötter och torkad frukt, kanske lite godis.

Den största dramatiken kommer antagligen att ske de första dagarna av en kris. Genom att ha enkla lösningar överst i ryggsäcken kan du ge dig själv lite försprång gentemot katastrofen, åtminstone slippa stanna upp för att laga mat i timmar.

Nästa lager i säcken är ett gäng färdigrätter, såna campingrätter jag nämnde eller bara färdiga soppor. Och underst så mycket bulk som möjligt. Och kom ihåg. Så länge som du får i dig nån mat och vätska varje dag svälter du inte ihjäl. Det är inte farligt att vara hungrig. Det tar lång tid innan du utvecklar bristsjukdomar. Ät när du behöver, drick när du är törstig. Maten och drycken gör mer nytta i dig än utanför.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV