DEBATT Nyligen kom Jordbruksverkets beslut om ändrade djurskyddsregler för djuren inom livsmedelsindustrin. Trots massiv kritik från djurskyddsexperter, länsstyrelser och Veterinärförbundet samt protester från djurskyddsorganisationer har regeländringar som innebär stora försämringar för djuren klubbats igenom. Jordbruksverket har helt enkelt kört över expertis och opinion för att istället gå djurindustriernas ärenden. Motiveringen som ges är att öka den svenska produktionen av livsmedel och ”ge en ökad flexibilitet och lönsamhet”.
De nya reglerna som träder i kraft 1 december i år tillåter bland annat tidigare avvänjning av smågrisar. Griskultingar kommer att få tas från sin mamma redan vid 21 dygns ålder istället för nuvarande gräns som är 28 dagar. Beslutet grundar sig på en väldigt begränsad studie som grisindustrin själva utfört. Veterinärförbundet menade i sitt remissvar till myndigheten att beslutsunderlaget är otillräckligt och att en enda icke-vetenskapligt granskad eller publicerad fältstudie är otillräcklig. Men denna och annan kritik har Jordbruksverket valt att ignorera. För att istället prioritera grisindustrins vinstintressen.
Det är inte bara grisarnas situation som försämras av de nya reglerna utan även kycklingarna drabbas, då kravet på insläpp av dagsljus från fönster tas bort. Kycklingarna behandlas redan som produkter inom en industrialiserad bransch och nu försvinner även något så grundläggande som att få se dagsljus. Deras enda möjlighet att få uppleva dagsljus blir nu istället på väg till slakteriet.
Beslutet berör väldigt många individer. 2016 dödades över 99 miljoner kycklingar i Sverige. Även kravet på sittpinnar för avelsdjuren tas bort eftersom dessa i vissa fall orsakat skador. Anledningen till att djuren skadas är att de är så avlade att de är alldeles för stora och tunga för att kunna använda en sittpinne.
Gång på gång prioriterar Jordbruksverket industriernas intressen. Nyligen kunde vi i Djurrättsalliansen avslöja att majoriteten av Sveriges minkfarmer inte behöver följa nya regler som myndigheten själv infört. Detta kan tyckas upprörande. Myndigheter, politiker och industrierna ger skenet av att djurskyddslagen ska skydda djuren. Men verkligheten är den att djurskyddslagen inte finns till för djuren. Den finns för att tillåta och rättfärdiga ett systematiskt djurutnyttjande.
Djurindustrierna finns inte för att vi människor bryr oss om djur. De finns för att tjäna pengar. Tjäna pengar på att vi människor ser djur som mat, kläder, försöksobjekt och underhållning. Vi lever i ett samhälle där människan tar sig rätten att utnyttja och döda djur bara för att vi kan. Ett samhälle där en oetisk djursyn har blivit normaliserad.
Men så behöver det inte förbli. I över tio år har Djurrättsalliansen dokumenterat svenska djurindustrier för att låta allmänheten med egna ögon se hur djur behandlas och dödas i Sverige. Och vi märker förändring. Den ständigt växande vegotrenden vittnar om att allt fler tar avstånd från det legaliserade djurplågeriet och djurförtrycket. Allt fler tycker att djur borde få finnas till för sin egen skull. En etisk, hållbar och djurfri livsmedelsindustri är fullt möjlig. Det borde vara den vägen politiker och Jordbruksverket väljer framför ekonomiska intressen som bygger på djurplågeri, lidande och död.