Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

Oxfam: Pandemin långt ifrån över – stor vaccinojämlikhet

Indien är ett av de länder som drabbats hårdast av pandemin.

I nästa vecka har det gått två år sedan WHO deklarerade att covid-19 var en pandemi. Men en ny rapport från Oxfam varnar för att tro att pandemin är över. I låginkomstländer är fortfarande en försvinnande liten del av befolkningen vaccinerad, samtidigt som viruset fortsätter att skörda liv och skapa mer orättvisor.

”Pandemic of greed”, en pandemi av girighet, det är namnet på Oxfams senaste policydokument som släpptes i torsdags. Där finns en rad officiella data sammanställda, som bland annat visar att för varje dödsfall i ett rikt land så skedde fyra dödsfall i ett fattigare land. Bara 14 procent av pandemins alla dödsoffer har skett i ett rikt land. Ser man till antalet dödsfall per capita så är antalet dödsfall 31 procent högre i låginkomst- och lägre medelinkomstländer än i höginkomstländer.

En viktig anledning till dessa ojämlika siffror är den ojämlika fördelningen av vaccinationer. Enligt data från världsbanken så har i genomsnitt 73 procent av befolkningen i höginkomstländer blivit fullvaccinerade. 40 procent har även fått en påfyllnadsdos. Motsvarande genomsnitt för världens låginkomstländer är 6 procent fullvaccinerade och noll procent med påfyllnadsdos.

I ”lägre medelinkomstländer” har 45 procent blivit fullvaccinerade, medan fyra procent fått en påfyllnadsdos.

Covax inte fungerat tillräckligt

Det program som skulle ha hjälpt till att förse världens fattigare länder med vaccin, Covax, har inte fungerat så som det skulle, konstaterar Oxfam. I slutet av 2021 hade bara hälften av det antal doser som utlovats kunnat levereras. Anledningen, skriver Oxfam, är girighet och vaccinnationalism:

”Underfinansierad och lämnad för att konkurrera med otyglad läkemedelsgirighet och vaccinnationalism av rika länder, har Covax förskjutits till slutet av vaccinkön, vilket gör det beroende av donationer av doser för ungefär hälften av de vacciner som det har levererat hittills. Covax har nu slut på kontanter så att man inte längre kan betala för sprutor som behövs för att leverera ytterligare doser. Praktiskt sett har den enda mekanismen för att säkerställa rättvis tillgång till covid-19-vacciner tagit slut.”

I oktober 2020 föreslog Indien och Sydafrika att patenten på vaccin och covid-mediciner skulle lyftas, så att billigare varianter skulle kunna tillverkas runtom i världen. Detta har dock inte skett, på grund av att främst EU och Storbritannien har blockerat förslaget.

Miljoner människor skulle fortfarande kunna varit vid liv om de blivit vaccinerade, skriver Oxfam.

Krävs samarbete och solidaritet

Hittills har drygt 5,9 miljoner människor i världen dött av covid-19. Officiellt. De verkliga siffrorna uppskattas vara 3,3 gånger högre: 19,6 miljoner människor. Framförallt tros dessa människor ha dött i utvecklingsländer där testkapaciteten helt enkelt inte räckt till.

Med den hastighet som vaccinationen går framåt idag kommer världens låginkomstländer ha vaccinerat 70 procent av sin befolkning om två och ett halvt år – med de första två doserna, förutspår Oxfam.

Att fortsätta på den inslagna vägen med monopol på patent och rika länder som köper upp mest vaccin riskerar att leda till ”en spiral av nya varianter, nedstängningar och släckning av bränder med hjälp av nya påfyllnadsdoser för de som har råd med dem”, skriver Oxfam. En väg som kan få slut på pandemin ser de istället är samarbete och solidaritet och ett slut för monopol på vaccinen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV