I skuggan av Rysslands invasionskrig mot Ukraina har förhandlingarna om ett nytt kärnenergiavtal med oljelandet Iran tagit fart. Tidigt nästa vecka hoppas förhandlare att en slutlig uppgörelse är på plats.
”Vi är väldigt nära en uppgörelse. Nu måste vi ta några sista steg”, skriver den brittiske chefsförhandlaren Stephanie Al-Qaq på Twitter.
Och inför ett besök i Teheran i helgen säger det internationella atomenergiorganet IAEA:s chef Rafael Grossi att han nu ser det som möjligt att återuppliva 2015 års kärnenergiavtal, vilket bland annat kan öppna upp för Iran att börja exportera olja till väst igen.
En av de sista knäckfrågorna
Vid förhandlingsbordet sitter förutom USA och Iran även delegationer från Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kina.
Det ryska sändebudet Michail Uljanov bedömer att en uppgörelse kan vara klar de närmaste dygnen, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Andra förhandlare räknar med att avtalet kan vara färdigt att skriva på tidigt nästa vecka.
Enligt tidningen The Wall Street Journal är USA:s sanktioner mot Irans revolutionära garde – stämplade som en terrororganisation – en av de sista stora knäckfrågorna.
Saeed Khatibzadeh, talesperson för Irans utrikesdepartement, säger att det nu krävs en extra ansträngning för att få ett nytt avtal klart.
”Ingen kan säga att uppgörelsen är klar förrän alla utestående frågorna är lösta”, skriver han på Twitter.
Befarar att Iran vill utveckla kärnvapen
IAEA-chefen Grossi har för sin del även ställt krav på en utredning av odeklarerat kärnbränsle som påträffats i Iran.
Syftet med avtalet är att i utbyte mot handel få insyn och kontroll över Irans kärnenergiprogram, som väst befarar siktar på att ta fram kärnvapen. Iran förnekar från sin sida detta.
Enligt en konfidentiell rapport från IAEA hade Iran den 19 februari 33,2 kilo uran som var anrikat till 60 procent, vilket kan jämföras med 17,7 kilo så sent som i november. Iran beräknas behöva 40 kilo uran anrikat till 60 procent för att kunna bestycka kärnvapen.
I det kärnenergiavtal som diskuteras tillåts Iran ha 202,8 kilo uran, men med en anrikningsgrad på 3,67 procent.