Radar · Nyheter

Syre blir landets första gröna dagstidning

Från och med första mars kommer Syre ut varje dag – 7 dagar i veckan.

Från och med första mars blir Syre en sjudagarstidning och därmed den första gröna tidningen i Sverige som ut kommer alla veckans dagar.

Bakom satsningen ligger ett ökat tryck i både tidningens bevakningsområden och hos läsarna. Den utökade utgivningstakten har föregåtts av en intensiv rekrytering under vintern och inom några veckor ska nya medarbetare och redaktörer vara på plats.

– Sammanlagt anställer vi 12 personer och utökar antalet fasta frilansamarbeten, säger tidningens chefredaktör Lennart Fernström.

Varför nu?

– Att bli en dagstidning har varit det uttalade målet sedan vi startade för sju år sedan. Nu har vi kommit så långt att vi kan ta det sista steget för att ha utgivning alla dagar i veckan, med bevakning från tidig morgon till sen kväll.

Hur har mediebevakningen förändrats ur Syres perspektiv sedan starten för sju år sedan?

– Den har i mycket följt samhällsutvecklingen i stort, med fokus på auktoritära lösningar och en stor ängslighet över att hamna utanför den alltmer nationalkonservativa beskrivningen av verkligheten.

– Läser man många tidningar i dag är det lätt att få bilden att det största problemet vi har är människor med bakgrund i en annan del av världen eller att vi har för låga straff. Inte miljöfrågorna, inte de ökade klyftorna i samhället, inte det framväxande kontrollsamhället.

Vid sidan av den löpande nyhetsbevakningen har Syre en rad fokusområden med egna redaktörer. Vilka är dessa och varför är dessa utvalda?

– I stort handlar det om ämnen som vi tyckte var underrapporterade redan 2015. Utöver miljö så är det migrationsfrågor, frihet och integritet, djurrätt och basinkomst, där vi också bevakar trygghetssystem och fördelningspolitiken.

Ser du någon skillnad i läsarnas behov och önskemål sedan starten?

– Suget efter alternativ ökar ju mer reaktionärt samhället blir. Med utökad utgivning ökar också kraven på både bredd och kvalitet. Därför har vi satsat både på ämnesredaktörer som följer sina frågor, och förstärkt nyhetsdesken för den löpande bevakningen. Vi närmar oss en produkt som gör anspråk på att vara förstatidning och nu har vi organiserat oss på ett sätt som medger det!

Vad ligger i pipeline i övrigt?

– Inom Mediehuset Grön press tittar vi just nu på podd och rörligt, och så har vi en eventkrog med plats för samhällsdebatt vi vill starta. Med god grön mat.

Länk till Syres första ledare: Det handlar om makt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV