Sent på tisdagskvällen lägger organisationen Ship to Gazas segelbåt ut från Stockholm. De ombord hoppas ta sig hela vägen. Men sett till tidigare erfarenheter är sannolikheten att de stoppas stor.
SVERIGE/PALESTINA Färden inleddes i Uppsala på måndagen och båten ska så småningom sammanstråla med ytterligare tre båtar, två från Göteborg och en från Norge. Mot slutet av juli siktar de fyra skeppen på att försöka segla in i Gaza.
– Vårt största mål är att vara med och hjälpa till att bryta blockanden mot Gaza, det är en viktig symbolhandling, säger Jan Strömdahl, kapten på båten som befinner sig i Stockholm på tisdagskvällen.
Förutom det symboliska värdet är tanken att skänka båtarna till organisationer, som palestinska ungdomar och fiskare. Om de tar sig fram.
Färden påbörjades samtidigt som Gazaområdet på måndagen upplevde sina mörkaste dagar på flera år. I samband med att USA invigde sin ambassad i Jerusalem sköts över 50 palestinier ihjäl under en omfattande protest.
– Vi vill ge de här båtarna till palestinierna för att de ska känna sig sedda och känna att det finns hopp.
Det här är inte första gången Ship to Gaza försöker sig på att segla in till Gaza. Flera gånger tidigare har man stoppats av israeliska kustbevakningen. Men Jan Strömdahl vill inte spekulera i hur stor möjligheten är att de lyckas den här gången.
– Jag vill inte göra en sådan bedömning. Så länge det finns något hopp är det värt ett försök.
Fakta: Ship to Gaza
Ship to Gaza är en aktivistflotta som har som mål att bryta Israels blockad av Gaza.
Vid den första resan 2010 bordade israelisk militär konvojen och dödade nio personer ur besättningen.
Året därefter förbjöd den grekiska regeringen Ship to Gazas fartyg att lämna de grekiska hamnarna.
2012 bordades svenska fartyget ”Estelle” av israelisk militär och bogserades till hamnstaden Ashdod.
Källa: Ship to Gaza