Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Inte tillåtet odla cannabis för smärtlindring

För att lindra kroniska smärtor odlade och brukade mannen cannabis. En nödhandling, ansåg tingsrätten, men hovrätten dömde Andreas Thörn för narkotikabrott. Nu fälls han av Högsta domstolen, som fastslår att det är olagligt, svåra smärtor till trots.

Högsta domstolen konstaterar att mannen visserligen befunnit sig i en nödsituation, men att det ändå inte medfört att cannabisodlingen varit tillåten.

”Med beaktande av de speciella omständigheterna kring gärningen har den bedömts utgöra ringa narkotikabrott”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Andreas Thörn döms att betala 40 dagsböter à 130 kronor, totalt 5 200 kronor.

– Min spontana kommentar är att det ändå är skönt att hela den här processen är över. Det har kostat mycket både fysiskt och psykiskt. Så oavsett utfall är det skönt att det är över, säger Andreas Thörn till SVT Nyheter.

Vid 15 års ålder bröt Andreas Thörn nacken i en mc-olycka, och är sedan dess förlamad från bröstet och nedåt. För ungefär tio år sedan började smärtorna bli allt värre, men inga läkemedel han provade hjälpte. Då började han i stället odla cannabis i tvättstugan, som han sedan intog i form av en olja.

2015 togs fallet upp i Västerås tingsrätt som friade mannen, som man ansåg ”ha befunnit sig i en nödsituation” då han ”tycks ha provat allt som sjukvården har att erbjuda”.

Fallet överklagades till Svea hovrätt, som resonerade annorlunda. Nödsituationen var inte tillräckligt akut för att mannen skulle kunna frias från brott. Han dömdes därför till villkorlig dom och dagsböter för narkotikabrott.

– Det var klart att jag tänkte mycket när jag började odla, att jag gjorde något olagligt. Jag gjorde det inte för att det var roligt, utan för att jag inte hade några alternativ. När jag väl började använda det märkte jag efter ett år att det blev mycket bättre, har Andreas Thörn tidigare sagt till TT.

Mannen har fått rätt av Läkemedelsverket att hämta ut cannabis på recept, så HD:s beslut kommer inte att få någon betydelse för honom rent medicinskt.

– Både rättsprocesserna och kampen för att få cannabis på recept har varit krävande. Det har kostat på och jag har fått betala ett högt pris. Men i slutändan har jag ju nått dit jag vill, säger han till SVT Nyheter.

Enligt mannens juridiska ombud Victor Tegnér kan domen dock få stor betydelse för hur polisen prioriterar att använda sina resurser.

”Om småskaliga odlingar av cannabis räknas som ringa narkotikabrott så är det flera utredningsåtgärder som inte får användas. De flesta odlingar som polisen upptäcker är just småskaliga odlingar för eget bruk”, skrev han i ett mejl till TT förra veckan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV