Kärleksörten kunde du läsa om i fredagens Syre tipsar. Den har använts till spådomar, den kan användas som aloe vera och dessutom smakar den gott. Här är ett recept på glutenfri tempura på kärleksört.
Du behöver
• drygt en dl kallt rismjöl
• nästan en dl kall majsstärkelse
• en halv tesked salt
• en halv tesked kallt bakpulver
• en dl kallt mineralvatten
• olja att fritera i
• 5 dl blad av kärleksört.
Det är också bra att ha en metalltång för att hålla ner bladen i frityrsmeten och en termometer för att mäta temperaturen på oljan. Har du ingen termometer kan du testa temperaturen genom att provfritera en brödbit. Om den blir gyllenbrun på 30 sekunder är temperaturen ungefär rätt.
Gör så här:
1. Häll rismjöl i en skål. Vänd bladen i blandningen och lägg dem på en tallrik.
2. Häll majsstärkelse, salt och bakpulver i skålen och rör om.
3. Tillsätt mineralvatten, lite i taget. Vispa så att det blir en jämn smet. Om du gillar tempura med klumpar kan du vispa lite mindre.
4. Hetta upp frityroljan till 180–200 grader.
5. Doppa kärleksörtbladen, ett och ett, först i smeten och sedan i den heta oljan. Varje blad ska vara i oljan i 30–50 sekunder, tills de får fin färg.
6. Lägg bladen på en ren kökshandduk eller liknande så att oljan får rinna av.
7. Servera dem med till exempel citronmajonnäs eller en god dippsås.
Källor: dagsattplocka.se, ätabörman.se, mosterullas.se.