Även i Argentina har inbördeskriget i Syrien fått återverkningar då närmare två tusen syriska flyktingar numera lever i landet. Anpassningen till livet i Sydamerika har inte varit lätt för alla, medan andra har lyckats bygga upp en ny tillvaro.
Fares al Badwan tog sig som ensam 17-åring till Buenos Aires 2011. Det var precis efter att inbördeskriget i hemlandet Syrien hade brutit ut. Sedan dess har hans familj kunnat följa efter och nu känner han sig hemmastadd i Argentina.
– Jag gillar människorna här. Ingen får dig att känna dig som en utlänning, säger Fares al Badwan.
Numera driver familjen, som förutom tre syskon även består av hans pappa Hatem Badwan och mamma Tereza, en egen restaurang i området Villa Crespo i Buenos Aires. Här tillagar och serverar familjen traditionella rätter från Mellanöstern som tycks uppskattas mycket av deras gäster.
– Kött och grönsaker köper vi här i Buenos Aires. Men kryddorna importeras hit från Syrien eller Libanon. Det är alltid jag som står för kryddningen, berättar Hatem Badwan.
Både han och mamma Tereza har lärt sig spanska genom sitt arbete på restaurangen, medan de yngre barnen har lärt sig språket genom att gå i en lokal skola.
Tagit emot 390 syriska flyktingar
År 2014 lanserade de argentinska myndigheterna ett humanitärt program som gjort det möjligt för närmare 390 syriska flyktingar att ta sig till landet, berättar Federico Agusti, vid landets migrationsmyndighet.
– Integrationsprocessen är komplex på grund av kulturskillnaderna och det är problematiskt att hitta ingångar till arbetsmarknaden och till skolor för barnen, säger Federico Augusti till IPS.
Av det skälet har de argentinska myndigheterna anordnat möten i Beirut för de syriska flyktingar som lever där som har erbjudits möjligheten att resa vidare till Argentina. Vid dessa möten har flyktingarna fått information om allt ifrån hur man reser med allmänna kommunikationsmedel i Argentina till kunskaper om traditionen att dela drycken mate med andra.
Fares al Badwan kom som flykting innan det argentinska humanitära programmet hade lanserats, och innan det syriska inbördeskrigets fasor blivit allmänt kända i omvärlden.
– Jag arbetade som kypare i Damaskus, när en bomb i början av kriget briserade och krossade allt glas på restaurangen, berättar han.
Eftersom han som tonåring löpte risk att bli inkallad till den syriska armén blev Fares al Badwan övertalad av sin pappa att fly till Argentina, där hans farbror Samir varit bosatt i flera års tid.
– Om han blivit inkallad som soldat hade han antagligen blivit dödad, säger Hatem Badwan.
Skickar hem pengar
På plats i Argentina lyckades sonen arbeta ihop pengar som han kunde skicka hem till familjen i Syrien, som drabbades hårt ekonomiskt av kriget. Och för tre år sedan kunde föräldrarna och de yngre syskonen följa efter till Argentina. Strax därefter startade de sin restaurang i en hyrd lokal – trots att det knappt hade några pengar alls.
– När vi öppnade hade vi inte ens råd att skaffa tillräckligt med dricksglas till gästerna. Men de klagade inte, utan drack sina öl direkt ur flaskan, berättar Fares och skrattar.
Numera är restaurangen väletablerad och har till och med fått servera mat i ett av landets mest populära tv-program.
Argentina har ända sedan landet skapades varit ett invandrarland. I början av 1900-talet var varannan argentinare invandrare och under första halvan av samma århundrade kom nya vågor av emigranter från Europa.
Det finns också en lång tradition av emigranter med syrisk-libanesisk bakgrund i landet. Upp emot fyra miljoner argentinare beräknas härstamma från arabiska länder. En av dem är Carlos Menem, som var Argentinas president i tio års tid, fram till 1999.
Det argentinska flyktingprogrammet bygger på medverkan från individer eller institutioner som av solidariska skäl erbjuder sig att hjälpa nyanlända flyktingar. De flesta av de närmare två tusen syriska flyktingar som anlänt till Argentina har dock kommit som anhöriginvandrare.
Långt till målet
För två år sedan utlovade president Mauricio Macri inför FN att Argentina skulle välkomna tre tusen flyktingar genom det humanitära programmet. Dit är det dock långt kvar.
Sociologen Lelio Mármora påpekar att programmet lanserades under den förra regeringens tid vid makten, och att det hör till ovanligheterna att sådana satsningar lever vidare efter ett maktskifte.
– Men att det gör det visar att det handlar om en satsning från staten. Även om antalet syrier som anlänt till Argentina är litet så måste vi komma ihåg att det också finns länder som Ungern, som inte har tagit emot några alls, säger Lelio Mármora, som är chef för ett institut för migrationsfrågor vid Nationella universitetet.
– Argentina är ett land som traditionellt har välkomnat alla. Det finns inga politiska partier här som talar om migrationsfrågan och skulle de göra det så skulle de förlora varenda val. Vår identitet hänger samman med migration, säger han.