Radar · Utrikes

Egen majoritet för S-ledare i Portugal

Portugals premiärminister António Costa vinkar till sina anhängare efter sin överraskande klara seger i parlamentsvalet i söndags.

En oväntat jämn valkamp gav en oväntat stor seger för Portugals premiärminister i helgens parlamentsval. Nu blir det egen majoritet för S-ledaren António Costa och hans parti.

Med 42 procent av rösterna får Socialistpartiet minst 117 av de 230 mandaten i parlamentet. Därmed behöver inte Costa längre förlita sig på de stödpartier till vänster som backat upp honom sedan hösten 2015.

Portugiserna har visat att de framöver vill ha stabilitet, förutsägbarhet och säkerhet, med vårt land på en tydlig väg, förklarade han i sitt segertal i söndags kväll.

Men han lovade samtidigt att inte köra över sina motståndare.

– En absolut majoritet betyder inte absolut makt. Det betyder inte ett ensamt styre. Det innebär ett utökat ansvar, sade Costa enligt BBC.

"Han håller i"

Svenska EU-parlamentsledamoten Heléne Fritzon (S) är nöjd.

– Det här är en oerhörd framgång för vårt parti i Portugal. Jag tror att människor med det här valresultatet visar att man vill se ett mer socialt hållbart samhälle på alla nivåer, säger Fritzon till TT.

Costas ställning tycktes rejält osäker på förhand, sedan två mindre vänsterpartier tvingat fram nyvalet genom att inte stödja regeringens budget. Under valkampanjen verkade dessutom högerpartiet PSD gå starkt framåt – ända fram till valdagen.

Heléne Fritzon ser nu fram mot en ännu starkare ställning för Costa även inom EU.

– Han håller i, han håller fast, han tar ansvar. Det är precis vad Europa behöver nu: ansvar och beslutsamhet och det tycker jag präglar António Costas ledarskap.

Bakslag för övriga vänstern

Valet blev ett rejält bakslag för partierna längre ut på vänsterkanten som tappade ordentligt. Det ger samtidigt Costa manöverutrymme att ta några steg åt mitten.

”Utan att behöva vara bunden av den radikala vänstern får socialisterna och Costa möjlighet att använda sig av mer mittenpolitiska och EU-vänliga recept”, skriver tidningen Publico i en analys.

Samtidigt gick högerextrema Chega starkt framåt. Partiet, som bland annat gjort sig känd för hätska utfall mot landets romer, ökar från 1,3 till 7,2 procent av rösterna.

– Från och med nu blir det ingen mjuk opposition längre. Vi kommer att ta på oss rollen som den verkliga oppositionen mot socialisterna och återställa det här landets värdighet, lovade partiledaren André Ventura efter valet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Fakta: Costa och valet i Portugal

TT
Parlamentsvalet i Portugal i söndags slutade med en klar seger för Socialistpartiet (PS) med 41,7 procent av rösterna och minst 117 mandat.
PS leds sedan 2014 av Lissabons förre borgmästare António Costa (född 1961) som varit premiärminister sedan hösten 2015. Han får nu för första gången möjlighet att regera utan stödpartier.
Näst störst i valet blev Socialdemokraterna (PSD) – som trots namnet är ett konservativt högerparti – med 29,3 procent och 76 mandat. På tredje plats, med 11 mandat, kom högerextrema Chega (CH) på 7,2 procent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV