Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

Tuffa nätregler godkänns av Europaparlamentet

EU-kommissionär Thierry Breton.

Europaparlamentet godkänner ett förslag som ska kontrollera innehållet på internet. I förslaget finns bland annat förbud mot vissa typer av annonsering, vilket är ett direkt slag mot internetjättarna Google och Facebook.

Förslaget kallas DSA (digital services act), och det innehåller även bestraffningar för de plattformar och webbsidor som bryter mot omfattande regler kring vilket innehåll som får visas på internet, med nya regler för hanteringen av olagligt och olämpligt material.

Parlamentet antog med stor majoritet förslaget. En skrivning av förslaget har redan godkänts av de ansvariga ministrarna inom EU:s medlemsländer.

Kompromissförhandlingar inleds nu för att få fram en slutgiltig lag, vilket kan ske redan i vår. Hastigheten på lagförslaget är mycket hög för att vara EU, då EU-kommissionen lade fram förslaget så sent som december 2020.

Tydliga måltavlor

Parallellt med DSA finns förslaget DMA (digital markets act) vars mål är att reglera marknaden och tvinga de stora nätaktörerna att ge rättvisa villkor för andra företag och konsumenter som använder deras tjänster.

Måltavlorna för förslagen är tydliga: bland dem de amerikanska jättarna Amazon, Apple och Google med dess moderbolag Alphabet samt kinesiska Alibaba.

– De stora (digitala) plattformarna kan inte längre dölja sig bakom slöjor av ignorans. De tvingas nu att möta konsekvenserna av deras logaritmer, sade den danske Europaparlamentarikern Christel Schaldemose i samband med omröstningen.

Bolag som bryter mot reglerna kan komma att tvingas böta upp till sex procent av deras globala årsinkomster.

– Vi vet inte längre vad våra barn gör på internet. . . det är rena vilda västern, säger EU-kommissionären Thierry Breton som presenterade förslaget 2020.

Breton har ansvar för den europeiska inre marknaden och flera digitala frågor.

Fakta: Nya nätregler i EU

TT
EU-kommissionen lade i december 2020 fram förslag på två nya digitala lagar: om digitala tjänster (DSA) och digitala marknader (DMA).
Förenklat kan DSA liknas vid spelregler för det som händer på de digitala plattformarna medan DMA ses som ett regelverk för hur de största plattformarna konkurrerar med andra mindre aktörer inom sitt specifika område.
I DSA ingår skärpta krav på att plattformar agerar mot illegalt innehåll och även hantering av illegala varor. Digitala samordnare i medlemsländerna får en övervakande roll för att se till att plattformarna agerar.
Lagförslagen behandlas i sedvanlig ordning parallellt av EU-länderna i ministerrådet och av EU-parlamentet. Ministerrådet har enat sig om sin syn, och när Europaparlamentet nu godkänt ett förslag kan kompromissförhandlingar inledas för att få fram en slutgiltig lag, kanske redan i vår.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV