Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Fall av svinpest i Italien – 114 kommuner inför friluftsförbud

Vildsvin i en av Tysklands skogar.

Den afrikanska svinpesten har sedan några år härjat i några europeiska länder. Nu har den även tagit sig till vildsvin i Italien, där rädslan nu är stor att smittan ska ta sig in i den omfattande grisuppfödningsindustrin.

I januari har flera fall av den afrikanska svinpesten upptäckts hos vildsvin i norra Italien. Svinpesten är en influensa som inte har något botemedel och som i 90 procent av fallen leder till döden, genom att de drabbade djuren får inre blödningar.

Sjukdomen kan inte överföras till människor. Däremot är den mycket smittsam bland grisar, och de som överlever sjukdomen kan bära på viruset i upp till ett år. Rädslan i Italien är stor att sjukdomen ska ta sig in bland de tama grisar som föds upp i landet. Det skulle då innebära att många djur skulle behöva avlivas.

För att förhindra en spridning har regeringen beslutat om restriktioner i 114 kommuner i de två drabbade regionerna Ligurien och Piemonte. Eftersom sjukdomen sprids lätt är det nu och sex månader framåt förbjudet att plocka svamp och tryffel i det drabbade området och all form av vandring, joggning, cykling och andra friluftsaktiviteter som ”kan innebära direkt eller indirekt kontakt med infekterade vildsvin” är också förbjudna, rapporterar flera italienska medier. Även jakt är förbjuden, förutom jakt inriktad på just vildsvin.

Även om åtgärderna i mångt och mycket handlar om ekonomi, så är det mycket mer som står på spel. I en artikel i tidningen Extrakt förra året säger Sandra Blome, virolog på Friedrich Loeffler-institutet, Tysklands motsvarighet till Statens veterinärmedicinska anstalt, att det är en allvarlig, obehaglig sjukdom som måste stoppas.

– Om man har sett hur den här sjukdomen dödar, tvivlar man inte på att den måste stoppas. Det här handlar inte bara om att skydda handeln med griskött. Det här handlar om djurvälfärd, säger hon.

Rädsla för exporten och turismen

Samtidigt är just rädslan för att ett utbrott ska drabba exporten av kött stor. Enligt nyhetskanalen Rai är Italien den sjunde största köttproducenten i EU, och sektorns värde beräknas till 8 miljarder euro. I förebyggande syfte har redan Kina, Japan, Taiwan, Schweiz och Kuwait stoppat all import av griskött från Italien.

Den afrikanska svinpesten sprids lätt, och kan överleva länge i den omgivande miljön. Smittvägar kan därför vara kläder och redskap, men också animaliska livsmedel som lämnas i naturen. ”Viruset överlever under långa perioder i fryst kött, icke värmebehandlade produkter och i torkade eller saltade produkter, exempelvis korv”, skriver svenska Jordbruksverket. 

På grund av de nyligen införda restriktionerna i rörelsefriheten i skogarna i de drabbade områdena är det nu många aktörer inom naturturism-sektorn som också oroar sig över de ekonomiska konsekvenserna.

– Visst finns det ett hälsoproblem och det kan inte underskattas men man kan inte heller blockera allt, kommenterade Genuas borgmästare Marco Bucci, enligt tidningen Corriere della sera.

Sedan några år tillbaka finns svinpesten i flera östeuropeiska länder, men den har också spridit sig till länder såsom Tyskland och Belgien. Inga fall har registrerats i Sverige. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV