Allt fler amerikaner väljer att säga upp sig istället för att slita för oskäliga löner under ogynnsamma villkor. Det har lett till brist på arbetskraft och en ”antiwork”-rörelse som får arbetsgivare och de ekonomiska instituten att bita på naglarna.
I spåren av pandemin och regeringens stimulanscheckar har många arbetsgivare i USA börjat få problem med att finna arbetskraft. Framför allt gäller det låglönejobb inom exempelvis restaurangbranschen och detaljhandeln där företagen förgäves försöker locka till sig anställda.
Ungefär fem miljoner amerikaner har lämnat arbetsstyrkan sedan pandemins början, och i november uttryckte Goldman Sachs oro över att trenden kan bli långvarig, på grund av en ”generell avsmak för arbete”, skriver Yahoo finance.
Det talas om The great resignation, eller en antiwork-våg, det senare uppkallat efter ett forum på Reddit, som har undertiteln Unemployment for all, not just the rich. Användarna delar med sig av usla jobberbjudanden, memes och pepp, bland annat till de 8 000 anställda vid stormarknaden King Soopers, som gick ut i strejk i dag för bättre löner och villkor efter att förhandlingar mellan facket och kedjans representanter i Colorado misslyckats, rapporterar Reuters.
”Sista arbetsdagen innan strejken var så uppmuntrande. Företaget kom till oss med ännu ett sopigt erbjudande, och jag var rädd att jag skulle behöva övertyga folk om att det var skräp och att de inte skulle vika sig i sista minuten. Istället gjorde det bara alla ännu mer sugna på att strejka i morgon bitti”, skriver en användare.
Fördel arbetstagarna
Andelen av arbetskraften som säger upp sig har legat på rekordnivåer under hösten. I november var det tre procent av den totala arbetskraften, eller 4,5 miljoner, som sade upp sig och bytte arbete, uppger Dagens industri via TT.
– Bristen på arbetskraft är central. Kombinationen att man aldrig har haft så hög efterfrågan samtidigt som färre finns på arbetsmarknaden ger en fördel för arbetstagarna, säger Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea, till nyhetsbyrån.
Spector ser rörelsen som att den är mer emot dåliga arbetsvillkor än att den skulle vara emot arbete i sig. Medlemmarna i antiwork-tråden på Reddit har dock olika åsikter i frågan. Enligt Wikipedia stöder majoriteten en förändring av vad som uppfattas som ”arbete”, medan vissa förespråkar ”avskaffande av arbetet helt och hållet, och andra är emot meningslöst arbete eller att arbeta i ett kapitalistiskt system”.
Parallellt med uppsägningsvågen stiger lönerna i USA mer än väntat, framför allt bland den andel av befolkningen som har lägst betalt.
– Det är uppenbart att den här rörelsen fångar ett fenomen som pågår, att man nu har chans att ta ett kliv upp eller ta ett bättre jobb, och att det är svårt att fylla de lägst betalda jobben i USA eftersom det saknas ungefär fem miljoner människor på arbetsmarknaden, säger Susanne Spector till TT.