Det är generellt positiva tongångar efter de första dagarnas klimatförhandlingar. Nu ska grunden läggas för att kunna höja klimatinsatserna, som hittills inte räcker ens halvvägs.
Årets stora klimatmöte är invigt och intresserade och involverade flockas nu i och runt parken Reinaue utanför centrala Bonn, där förhandlingarna pågår under ledning av önationen Fiji. Ambitionen är tydlig: Det gäller att få ordning på regelverket bakom insatserna som ska förhindra att uppvärmningen överstiger två, och helst, 1,5 grader.
En av de viktigaste punkterna i år är att enas kring arbetet med den ”stödjande dialogen”, som nästa år ska bli en temperaturmätning för hur klimatarbetet ser ut globalt. I Parisöverenskommelsen ska nämligen insatserna utvärderas var femte år. Nästa år blir det en smygstart på det arbetet.
– Här har Fiji gjort ett jättejobb, och vi sitter med en bra förslag som vi kan utgå ifrån och som många verkar stödja, säger Roger Sedin, som är en av dem som samordnar förhandlingarna för Sveriges del.
I september 2018 presenterar forskarna i IPCC förutsättningarna för hur vi ska kunna nå 1,5-gradersmålet. Bara månader efteråt behöver politikerna kunna ställa sig bakom åtgärder för att nå dit, vilket inte är lätt. Speciellt med tanke på att att nuvarande ambitioner bara täcker en tredjedel av utsläppsminskningbehovet, enligt FN:s miljöprogram.
Denna gång i Bonn är det först under andra veckan som politikerna tar plats. På onsdag och torsdag kommer det att hållas nationella anföranden, vilket kan vara både positivt och negativt.
– Jag hoppas att mötet inte blir alltför politiserat, säger Roger Sedin.
Det finns nämligen en risk att förhandlingarna ”kidnappas”. Det hände senast i maj, när ett annat arbetsmöte hölls.
– Det var något absurt. Vi satt och ägnade en massa tid åt att diskutera hur klimatsekretariatets budget framöver skulle se ut, när vi mest behövde komma längre i andra viktiga förhandlingsfrågor för att lösa klimatproblemet, säger Roger Sedin.