Startsida - Nyheter

Energi · Mat med Jenny

Svårt att välja rätt vegobulle? Syre testar tio varumärken

Jul är kul men bullarna testas med klassiskt potatismos och brunsås.

Nu är det onekligen hög tid att shoppa julmat. I både kyldisken och frysdisken finns en hel uppsjö av veganska köttbullar. Mat med Jenny har testat bullarna och utsett en vinnare.

För bara tio år sedan fick man trilla sina egna vegobullar, men nu har marknaden löst det, som det brukar heta. Syre har fått fatt i tio olika sorter. Några välkända märken har tyvärr varit slut i flera stora matbutiker i Göteborg, men tio bullar är nog så många att stoppa i sig i ett test.

Anamma Vegobullar

Anammas sojabaserade klassiker finns i var persons frys. Den har den typiska Anammasmaken, vilket passar många, men det finns inget som sticker ut. Hyfsad tuggighet, men det är svårt att få en bra stekyta.
Betyg: 3,5

Anamma Vegobullar ärta

Den ärtbaserade Anamman är en smula lösare i texturen, men är annars väldigt snarlik. Det finns någon form av eftersmak som hänger kvar. Precis som sojakusinen har den problem med stekytan.
Betyg: 3

Beanit Spenat och grönkål – SÄMST!

Beanit bondböneboll är ingen typisk köttbulle, men likväl en boll med julig grönkål. Den känns lite som en dålig falafel och den faller gärna isär. Märkliga smaker och degig smet. Tyvärr rätt osnygg.
Betyg: 2

Coop Vegobullar

Testets första kylvara. Fastheten och sojatuggigheten är oklanderlig, men det finns något slags pepparsmak som tar över. Den är lite kompakt och en aning identitetslös, men den är snygg.
Betyg: 3

Felix Vegetariska delikatessbullar

Felix bullar är baserade på ärta och vete. Små och lätta att genomsteka och de får en bra yta. Kryddningen är basic, kanske rent av en riktigt barnvänlig boll, som inte provocerar någon.
Betyg: 3

Beanit har fina råvaror men smaken når inte ända fram. Vegme däremot faller recensenten i smaken, med sin fina rökighet. Foto: Jenny Luks

Go green Asiatiska bönbollar

Dessa bön- och linsbollar har thailändskt inspirerade smaker av koriander, ingefära och chili. Inget för det husmanska julbordet kanske men likväl goda, även om de aldrig tycks få en yta och är lite degiga.
Betyg: 3

Kung Markatta Pizzabollar

Pizza på julbordet? Varför inte? Markattas bönbollar med smaker av tomat och oregano är riktigt mumma, med en fin textur och bra mix av stora och små bitigheter. Funkar bra i rätt sammanhang.
Betyg: 3,5

Dafgårds köttfria köttbullar

Mannerström är poster boy för dessa bollar och utropade i reklamen att han blivit vegan – nästan – men de vinner inte testet. En medioker soja- och vetebaserad boll som tyvärr är en aning mosig.
Betyg: 2,5

Oumph Balls

En luftig sojaboll som håller ihop bra. Fin struktur i tuggigheten med en viss broskighet, för den som saknar kött. Det finns en distinkt smaksättning som är trevlig, men som man riskerar att tröttna på.
Betyg: 3,5

Vegme Vegobullar – BÄST!

Vegmes sojaboll är testets andra kylvara. Den behöver stekas ordentligt för att inte bli mosig. Den rökta Vegmesmaken gör sig svagt påmind och passar recensenten. Det är en riktigt bra basboll, med kaxig karaktär.
Betyg: 4

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV