Startsida - Nyheter

Krönikor

Vägen ut ur åsiktsbubblan

Vi har alltid levat i mediabubblor – även före internet. Borgerliga läste SvD, sossar läste Aftonbladet, men alla tittade på Rapport och Aktuellt. Även om den information vi fick var vinklad efter vår övertygelse hade vi i alla fall tillgång till samma uppsättning fakta.

Men när den breda allmänheten fick tillgång till internet förändrades ju detta för alltid. Bloggar och alternativmedia är ju dels ett fantastiskt verktyg för att främja det fria ordet, men också en grogrund för desinformation.

I USA finns dessutom flera kabel-tv-kanaler som sprutar ur sig sådant som kanske inte är lögner, men halva sanningar. Fox News, Newsmax, OAN.

Vi är många som frågar oss hur exempelvis Trumps ”big lie” om att USA:s medborgare valde honom, men en mystisk organisation ledd av demokrater lyckades ändra röster via termostater styrda från Kina, militära satelliter styrda från Italien, valsedlar från Kina med bambu i och ett rösträknarsystem designat av den avlidne Hugo Chavez som switchar röster från Trump till Biden, kunnat få fäste hos en så stor del av befolkningen. Svaret är oftast att de som tror detta aldrig ser motargumenten.

Och det är precis här nätdiskussioner på Facebook, i grupper, på sidor och på varandras väggar, och på Twitter, verkligen kan göra skillnad. Med välformulerade argument kanske man inte når den man diskuterar med, men väl andra läsare, som i sin tur kan övertyga ytterligare andra.

Det gäller dock att göra det rätt. Här är mina handfasta tips.

Välj rätt diskussionsforum. Jag föredrar Facebook framför Twitter. Din vägg kan vara rätt plats om du har många läsare. Annars är grupper i regel bättre än sidor, och det är bäst om du antingen startar tråden själv eller väljer en trådstart som säger vad du tycker, eftersom fortsatta diskussioner håller budskapet levande.

Sedan handlar det förstås om att hålla sig saklig. Ingen lyckas alltid, men det hjälper att ställa sig frågan “varför skriver jag?”. Är det för att övertyga eller för att jag vill få sista ordet? För sista ordet i andra läsares ögon får ju inte den som skriver sista kommentaren, så avsluta när du känner att du sagt det du vill säga, även om det kliar i fingrarna.

Åsikter är fakta plus värderingar. De flesta av oss ändrar inte våra värderingar annat än långsamt över tid, men vi kan ändra åsikt om nya fakta eller väl tillspetsade argument tillkommer. “Du har rätt till din åsikt, men du har fel i sak” är bland det mest effektiva man kan skriva enligt min erfarenhet, för det fokuserar diskussionen kring det väsentliga. Drar man fram konspirationsteorier i ljuset spricker de som troll.

Tvärpolitiska diskussioner är ofta tuffa och tar lätt fram det sämsta hos oss. Den som mår psykiskt dåligt, är känslig eller inte har tid eller ork att sätta sig in i olika frågor bör nog lämna dem därhän. Men i ett samhälle med allt fler vattentäta skott mellan åsiktsbubblorna kan varje påläst medmänniska som lägger lite tid på att så respektfullt som möjligt peka på faktafel skapa ringar på vattnet och göra stor skillnad.

2021 är snart över. Äntligen!

Å andra sidan kände vi så inför förra nyår också.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV