Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

Levnadskostnaderna i Jemen på rekordhög nivå

För sex år sedan var en amerikansk dollar motsvarande 215 jemenitiska riyal.

I Jemen tvingas familjer dra ner på antalet mål mat om dagen och antalet svältande barn ökar snabbt. Priset på viktiga dagligvaror har stigit i rasande fart de senaste åren och kostar nu det mångdubbla jämfört med tidigare.

För sex år sedan var en amerikansk dollar motsvarande 215 jemenitiska riyal. Idag är en amerikansk dollar lika med 1700 riyals. Konsekvenserna för lokalbefolkningen i det krigssargade landet är stora och akuta.

– En 50-kilos säck med mjöl brukade bara kosta 7000 eller 8000 riyals. Nu kostar den 35 000 riyal. Det är en enorm skillnad, säger Ridha Saleh, som är en av 760 personer som hjälporganisationen Norska flyktingrådet (NRC) intervjuat för att få en bättre bild av situationen i de södra delarna av landet.

Många av de personer som NRC intervjuade under november månad berättade att de tvingats skära ner på sina familjers måltider. Hela 99 procent uppgav också att de på grund av de stigande priserna inte längre har råd att köpa kött, kyckling, frukt, mjölk och ris. Den snabba inflationen, samtidigt som kriget pågår och många har svårt att arbeta och klara sin försörjning, skapar en desperat situation för många familjer.

– Miljontals av Jemens mest sårbara familjer är nu fångade i den ström av förtvivlan som släppts lös av de stridande parterna. Barn går till sängs hungriga, och nu har de ännu mindre mat än vad de hade tidigare. Vi behöver mer resurser för att omedelbart kunna hjälpa dem. Regeringar, donatorer och internationella finansiella institutioner måste bidra för att förhindra svält, säger Erin Hutchinson, NRC:s chef i Jemen, i ett pressmeddelande.

2018 varnade hjälporganisationer för att priserna på livsmedel blivit tre gånger så dyra sedan kriget startade, något Syre rapporterade om då. Sedan dess har inflationen fortsatt, samtidigt som kriget fortsätter utan något slut i sikte. Coronapandemin har också ytterligare bidragit till att förvärra situationen. I slutet på september i år varnade Oxfam för att Jemen är ett av de länder globalt sett där dödligheten i covid-19 är högst. Antalet döda är långt över det officiella antalet på 1955 personer. Trots löften om vaccin är det mycket få jemeniter som hittills blivit vaccinerade. I september var 99 procent av befolkningen ovaccinerade, varav endast 0,5 procent var fullvaccinerade.

Läs mer:

Jemen: Tre barn dödade på 72 timmar i striden om Marib

Nödrop från Jemen – familjer svälter i tysthet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV