Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Modifierat vaccin kan komma i april

Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström kan uppdaterade vaccin bli tillgängliga under våren.

EU-kommissionen kan fatta beslut om uppdaterade vaccin innan årsskiftet.

Om det behövs kan nya vaccin vara i cirkulation i Sverige i april, enligt vaccinsamordnare Richard Bergström.

– Men det viktigaste just nu är att ta sin tredje dos, säger han.

Den nya virusvarianten omikron skakar om världen. Men det är osäkert om varianten är farligare eller mer smittsam än tidigare varianter av coronaviruset.

EU-kommissionen väntas ta beslut inom kort om det är motiverat att uppdatera vaccinen.

– Allt är förberett för att byta över till ett uppdaterat vaccin. Men vi måste först titta på hur vaccineffekten är mot omikron. Det kommer finnas underlag om en vecka, tio dagar, därefter kan ett beslut fattas, säger Richard Bergström.

"Väldigt stora volymer"

De nuvarande mRNA-vaccinen från Moderna och Pfizer fungerar fint mot delta men effekten mot omikron är ännu inte helt utredd.

– Jag vet inte hur stor sannolikheten är, men det kan mycket väl bli så att vi nu trycker på knappen för att uppdatera vaccinen.

Enligt Richard Bergström kommer det ta minst tre månader efter ett beslut innan uppdaterade vaccin är tillgängliga i Sverige.

– Då har vi också möjlighet att beställa väldigt stora volymer. Vi kommer få tillräckligt med vaccindoser för att kunna vaccinera alla under två månader, oavsett om det då är dos tre eller dos fyra, säger han.

Delta dominerar

Richard Bergström betonar samtidigt vikten av att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och den nuvarande vaccinationsplanen.

– Delta är fortfarande den variant som dominerar. Så det viktigaste just nu är att toppa upp med en tredje dos. Man ska absolut inte sitta och vänta på något annat som är fem månader bort, säger han.

Vid behov är det relativt enkelt för läkemedelsbolagen att anpassa de befintliga vaccinen för omikron. Det som tar tid är att testa och utvärdera effekten.

TT: Finns det någon risk att viruset muteras och ändras så mycket att våra vaccin till slut inte biter?

– Worst case är att vi får hålla på att uppdatera och parera hela tiden. Den goda nyheten är, att även om vaccinen inte är helt effektiva mot smittspridning, så kommer de uppdaterade vaccinen skydda mot svår sjukdom och död, säger Richard Bergström.

Åtta miljoner doser donerade

Omikron upptäcktes först i Sydafrika och Botswana. Det är två länder med en relativt låg vaccintäckning, vilket framgår av Johns Hopkins sammanställning.

Richard Bergström berättar att Sverige beräknas donera drygt åtta miljoner doser vaccin i år till andra länder via samarbetet Covax. Dessutom har Sverige utöver det donerat en miljon doser till Rwanda.

Vaccinsamordnaren beskriver motsättningen mellan att vaccinera den egna befolkningen och att donera vaccin till bättre behövande som en komplex fråga.

– Diskussionen är rättfärdig och legitim, men debatten behöver nyanseras något. Faktum är att exempelvis Sydafrika inte har någon vaccinbrist. Situationen är den samma i Östeuropa där folk inte vill vaccinera sig. Därmed inte sagt att det inte finns länder som inte har något vaccin eller har svårt att hantera vaccinen, säger han.

– Jag tror att detta kommer bli mindre konfliktfyllt i och med att Covax nu kommer i gång.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV