Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Musik i lurarna inte till hjälp vid problemlösning

Det kan vara läge att pausa musiken när du ska lösa vissa uppgifter.

Att jobba eller plugga och samtidigt lyssna på musik upplevs av del som positivt, och det sägs att det skulle kunna öka kreativiteten. Ny forskning tyder dock på att så inte är fallet.

Hur inverkar musik på den kognitiva prestationen? Vissa upplever att de arbetar eller studerar bättre med musik i lurarna, medan andra inte skulle kunna tänka sig att jobba på det sättet. Forskare vid Högskolan i Gävle och universiteten i Lancashire och Lancaster ville ta reda på hur det verkligen förhåller sig, och genomförde en undersökning där personer fick i uppgift att lösa kreativa problem samtidigt som de lyssnade på olika typer av musik. Resultaten är ganska entydiga – musiklyssnande ökar inte förmågan att lösa problem, snarare tvärtom.

– Vi fann att förmågan att lösa problemen minskade avsevärt om försökspersonerna samtidigt fick ha musik i lurarna. Oavsett om musiken bidrog till ett positivt humör, gillades av deltagarna eller om deltagarna vanligtvis studerade med musik, så kunde vi visa att musik ständigt stör den kreativa prestationen, säger John Marsh, forskare i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle, och en av författarna till studien, till Forskning.se.

Försökspersonerna delades upp i tre grupper som fick lyssna på utländsk musik med okänd text, instrumental musik respektive musik med bekant text. Samtidigt ombads de att lösa en uppgift, till exempel att hitta den gemensamma nämnaren för tre olika ord. Resultaten jämfördes sedan med att lösa uppgiften utan någon musik alls. Förmågan att klara av uppgiften ökade när hjärnan fick arbeta i tystnad.

Kan inte låta bli att sjunga med

När vi hör musik registrerar hjärnan automatiskt en förändring i ljud, utan att vi är medvetna om det. Det gör det något svårare för hjärnan att hantera annan information samtidigt, förklarar Marsh. Är det en låt vi känner till ”sjunger hjärnan oavsiktligt med”, och den inre röst vi använder för problemlösning blir då upptagen med detta. Utifrån denna kunskap kan man konstatera att instrumental musik inte är lika störande för hjärnan när den ska utföra en viss typ av uppgifter.

Att musiken i sig ger positiva känslor hos den som lyssnar gör att vi kanske ändå upplever att arbetet underlättas av musiken. Sedan kan musiken tjäna andra syften, som att till exempel maskera andra ljud i omgivningen som upplevs som påträngande, eller vara till hjälp när man har kört fast.

– För vissa uppgifter kan människor nå ett dödläge, där de fortsätter att försöka med samma lösning på problemet utan att det fungerar. Om ljud kan ta uppmärksamheten från en ickefungerande strategi för problemlösning, är det möjligt att ljudet istället kan främja att hitta en bättre strategi och därmed förbättra prestationen. Detta är något som vi för närvarande utforskar, säger John Marsh till Forskning.se.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV