27 människor drunknade i Engelska kanalen förra onsdagen. Nu pågår ett intensivt arbete med att identifiera de som dött. Den tragiska incidenten tycks dock inte avskräcka andra migranter och flyktingar från att ge sig av från den franska kusten i små sjöodugliga båtar. Samtidigt har konflikten mellan Storbritannien och Frankrike om båtmigrationen nått nya nivåer.
Förra veckan drunknade 27 personer i Engelska kanalen när båten de färdades med från den franska kusten sjönk. Bland de döda finns 17 män, sju kvinnor och tre barn. Arbetet för att identifiera dem – så deras familjer kan begrava dem – har startat, rapporterar InfoMigrants.
Den Paris-baserade fotografen Abdul Saboor, som själv är flykting från Afghanistan, skriver i ett inlägg på Facebook som fått stor spridning att han bara för några veckor sedan träffade några av de som drunknade förra veckan:
Kazhall Ahmad, 46 år från Kurdistan. Jag fotograferade henne i lägret Grande synthe (i Calais) i november 2021. Idag möttes jag av nyheten att hon och två av hennes barn fanns bland de 27 personer som dog för några dagar sedan. Jag träffade dem när lägret de bodde i evakuerades (av polisen) och de förlorade allt, skriver Saboor i inlägget som i skrivande stund har gillats av 624 personer och delats av 382 personer. Lägret där Kazhall Ahmad och hennes barn bodde hade bara dagar före att de dog i Engelska kanalen vräkts och jämnats med marken av fransk polis, en procedur som ständigt återupprepar sig i Frankrike. Bilder på Kazhall Ahmad och hennes barn finns här.
Kazhall Ahmad och hennes två barn har ännu inte bekräftats döda från officiellt håll. Den enda som hittills identifierats är Maryam Nouri, som också kom från irakiska Kurdistan, enligt InfoMigrants.
Viktigt med avslut
Att identifiera offren är dels viktigt för att familjerna ska få avslut, men det är också av stor betydelse att identifiera dem för att få större insikt om vilka det är som så desperat flyr den här vägen. Dynamiken längs med olika flyktvägar brukar skifta över tid.
Enligt Nyhetsbyrån AFP, som talat med flyktingar som campar längs den franska kusten i hopp om att nå Storbritannien med båt, berättade de som de pratade med att offren sannolikt var irakiska kurder, afghaner och iranier. Flera av dem hade bott i samma läger som någon av de som dog. Endast två personer överlevde olyckan:
Paris åklagarkontor har öppnat en undersökning men håller än så länge all information hemlig.
Intensiv konflikt om båtmigrationen
Mellan Frankrike och Storbritannien har konflikten om båtmigrationen blivit allt allvarligare sedan olyckan. Storbritanniens inrikesminister Priti Patel utestängdes från ett krismöte som den franska inrikesministern Gèrald Darmanin kallade sina EU-kollegor till i förra veckan. Med på mötet var ministrar med ansvar för migration från Tyskland, Nederländerna, Belgien. Europol, Frontex och EU:s kommissionär för inrikesfrågor deltog också.
Att Storbritannien portades från mötet beror på att premiärminister Boris Johnsson skickade ett brev till Frankrike med en uppmaning om att ta tillbaka flyktingar som försökt korsa kanalen. Brevet publicerades först på hans Twitter. Storbritannien har sedan en tid tillbaka velat börja vända på flyktingbåtarna, något som enligt människorättsorganisationer skulle vara ett brott mot internationell lag.
Franska ministrar har svarat med att anklaga Storbritannien för att locka människor över kanalen med en slavlik arbetsmarknad, som många sätter sina hopp till när de hoppar i båtarna. Frankrike uppmanade i veckan som gick även Storbritannien att öppna lagliga och säkra vägar för migranter som önskar söka asyl där.
– I dag måste människor som vill söka asyl i England korsa kanalen. Det finns inga andra legala vägar för dem att ta sig till Storbritannien och eftersom du kan arbeta utan identitetshandlingar i England skapar detta ett incitament för dem, sa Gèrald Darmanin till BFM TV, enligt The Guardian.
Mer fransk kritik
Den franska EU-ministern Clément Beaune stämmer också in i kritiken mot Storbritanniens arbetsmarknad.
– Vi ber Storbritannien att ändra sitt regelverk, menade Clément Beaune, och tillade att arbetare utnyttjas på den svarta marknaden i Storbritannien.
Den franska tidningen Journal di Dimanche rapporterade i söndags, efter mötet mellan ministrarna från flera EU-länder, att Storbritannien slutat dela viktig underrättelseinformation med Frankrike. Enligt rapporten ska Frankrike i juni i år ha delat information om två människosmugglare som ordnar resor i Engelska kanalen, men enligt den information som tidningen tagit del av ska de inte ha svarat. Fransk polis säger att de hittills har spräckt upp emot 20 smugglarnätverk, enligt The Guardian. De flesta var baserade i Storbritannien och Tyskland.