Begränsa omikron, vaccinera mera och satsa hårdare på medicin. Så vill EU agera mot coronapandemin. Kommissionsbasen öppnar för diskussioner om obligatorisk vaccinering.
Med en kombination av gamla och nya påpekanden hoppas EU-kommissionen få alla EU-länder att skärpa sig ännu ett snäpp i striden mot covid-19.
Orsaken är givetvis upptäckten av den nya omikron-varianten som väckt oro över hela världen.
– Vi vet inte allt om den här varianten, men vi vet tillräckligt för att vara oroliga. Vi hoppas på det bästa, men förbereder oss för det värsta, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.
Mer vaccinering
EU-länderna uppmanas nu att arbeta tillsammans för att begränsa omikron i EU, med hjälp av dagliga genomgångar av vilka reserestriktioner som kan behövas. Samtidigt manas länderna att ytterligare fokusera på att vaccinera de ovaccinerade och få igång sina planer för tilläggsdoser, särskilt till de mest sårbara.
Kommissionen lovar också att själv trappa upp sina ansträngningar för ökad produktion, tillståndsgivande och fördelning av olika mediciner mot covid-19.
– Ju mer vi vaccinerar, ju större fördelar får vi av vaccineringen, säger hälsokommissionär Stella Kyriakides på presskonferensen.
Obligatoriskt?
Under årets sista veckor uppmanas EU-länderna att vidta ”riktade och proportionella åtgärder och begränsningar för att begränsa virusets spridning, rädda liv och minska trycket på hälsovården”.
Att införa obligatorisk vaccinering, som exempelvis Österrike är på väg att göra, är än så länge inte aktuellt på EU-nivå. Ursula von der Leyen betonar att det är upp till varje medlemsstat att avgöra – men har ändå en personlig åsikt.
– För två-tre år sedan skulle jag aldrig ha trott att jag skulle få se vad vi ser nu: att vi har en fruktansvärd pandemi som vi har vaccin mot, men där vaccinet inte används överallt. Därför är det förståeligt att den här diskussionen förs nu om hur vi eventuellt kan tänka på en obligatorisk vaccinering i EU. Det behöver diskuteras, säger kommissionsbasen i Bryssel.
Fakta: Vaccinering i EU
Så här ser vaccineringsgraden ut just nu i EU-länderna, enligt smittskyddsmyndigheten ECDC:
Portugal: 81,6%
Malta: 81,5%
Irland: 76,4%
Danmark: 76%
Belgien: 75,4%
Spanien: 74,3%
Italien: 73,2%
Finland: 72,9%
Frankrike: 69,8%
Nederländerna: 69,2%
Tyskland: 68,4%
Sverige: 68%
Cypern: 67,5%
Luxemburg: 66,9%
Österrike: 65,3%
Litauen: 63,4%
Grekland: 61,9%
Lettland: 59,5%
Ungern: 59,3%
Tjeckien: 59,3%
Estland: 57,9%
Slovenien: 54,7%
Polen: 53,9%
Kroatien: 46,8%
Slovakien: 46,1%
Rumänien: 38,3%
Bulgarien: 25,4%
Siffrorna är från den 1 december och gäller fullt vaccinerade av hela befolkningen.
Källa: ECDC
TT