Centerpartiet kommer att vänta in i det sista med att berätta om partiet tänker stödja regeringens budget. Regeringen löper risk att riksdagen säger nej till budgetpropositionen.
– Tills vidare gäller att vi kommer att rösta på vår budgetmotion, säger Centerns ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl i samband med att riksdagens finansutskott justerade sitt förslag till beslut om statsbudgetens utgiftsramar.
Närmare besked än så tänker inte C ge förrän omröstningen är på gång på onsdag om budgeten, enligt Ådahl.
– Vi kommer att återkomma till vårt beslut i budgetfrågan före omröstningen på onsdag och när läget har klarnat, och det kommer det att göra före budgetomröstningen.
Centerpartiet har tidigare ställt som krav att S-ledaren Magdalena Andersson inte förhandlar budgeten med Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.
– Jag tänker inte gå in och kommentera vad Magdalena Andersson och Nooshi Dadgostar samtalar om, men regeringen vet mycket väl vilka ingångsvärden vi i Centerpartiet har gett dem inför regeringsbildningen, säger Ådahl.
Ändringar senare
Budgetförslagen ska upp till votering på onsdag klockan 16 i riksdagens kammare, bara timmarna efter det att riksdagen ska rösta om Magdalena Andersson som statsminister.
Centerpartiet har redan gjort klart att man kommer att stödja Andersson som statsminister men har inte gett besked om hur partiet ser på budgeten. För att Andersson ska få igenom den budgetproposition som hon lade fram i september som finansminister måste både Vänsterpartiet och Centerpartiet rösta för den.
– Förhandlingar pågår. Vi jobbar för fullt konstruktivt, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.
Hon ger beskedet att V fokuserar på att garantipensionen måste höjas i förhandlingar med regeringen.
– Vi har sagt att det måste bli tillskott till de pensionärer som har det sämst ställt och att det ska ske under den här mandatperioden, så får vi se vilken konstruktion vi kan använda.
– Vi utgår från garantipensionen så får vi se var vi landar.
Hon säger att det inte blir förändringar i höstbudgeten eftersom den justeras här och nu och klubbas på onsdag, utan resultatet av förhandlingarna med regeringen kan komma i en senare ändringsbudget.
Inte överens
Att regeringen behöver stöd både från Centern och Vänsterpartiet står klart sedan finansutskottet på måndagens möte fastställt att det är Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas gemensamma förslag till ändringar i budgeten som blir utskottets huvudförslag. Deras förslag ställs mot regeringens budgetproposition, som än så länge bara har aktivt stöd av regeringspartierna S och MP.
Finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S) kan inte svara på hur Centerpartiet kommer rösta på onsdag.
– Det vet jag inte, men jag tänker att fler partier än vi inser att det här är det första steget mot en regeringsbildning där Sverigedemokraterna ingår.
– Jag hoppas förstås att så många som möjligt röstar på regeringens förslag, men det är så klart oroande om M, KD och SD får igenom sitt förslag, säger Westlund.
SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt:
– Det man kan ta med sig är väl att oppositionen i Sveriges riksdag har en enhet, medan man på den andra sidan i svensk politik inte ens är överens om man ska försöka utgöra ett alternativ tillsammans, än mindre om det sakpolitiska innehållet.
Nu ser både budget- och statsministeromröstningen ut att sammanfalla på onsdag.
– för hundra år sedan men jag har inte varit med om det i alla fall, säger Sjöstedt.
Fakta: Så fortsätter statsministerprocessen
• Måndag den 22 november lade talmannen fram sitt förslag om statsminister till kammaren. Förslaget bordlades då en första gång. Den andra bordläggningen sker tisdag den 23 november och omröstningen äger rum onsdag den 24 november klockan 09.00.
• Om Magdalena Andersson då blir vald till statsminister planeras för hennes regeringsförklaring och anmälan om statsråd i regeringen för kammaren fredag den 26 november. Skifteskonselj äger då rum samma dag.