Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Elva dagars blockad av kolhamn i Australien

Aktivisterna Zianna och Hannah hängde fast sig på ett par arbetsmaskiner i Newcastles kolhamn under onsdagen.

Sedan elva dagar blockerar en rad klimataktivister världens största kolhamn, Newcastle Port i Australien. ”Vi står i vägen för Australien, stoppar maskineriet som har satt våra hem i brand och dränerat våra floder och som leder mot massvält och vattenkrig”, sade två av aktivisterna.

Det är i det kolintensiva området kring staden Newcastle i New South Wales som flera aktivister under 11 dagar blockerat maskiner från att arbeta och därmed fått hela kolhamnen att stå stilla. Flera av dem har också arresterats, men de senaste dagarna har aktionerna mot kolhamnen fortsatt, med aktivister som låst fast sig på olika ställen och även blockerat järnvägen som leder in mot hamnen.

Två aktivister, Zianna och Hannah, som under onsdagen hängde fast sig på två arbetsmaskiner i hamnen säger i ett uttalande att de ”stoppar maskineriet som har satt våra hem i brand och dränerat våra floder och som leder mot masssvält och vattenkrig”

Det är det nyligen bildade nätverket Blockade Australia som står bakom den civila olydnadsaktionen och de motiverar sina handlingar med att ”företags- och institutionell makt driver klimatkrisen och blockerar klimatåtgärder. Australien spelar en ledande roll i att organisera denna förstörelse”, skriver de på sin hemsida. Därför behövs det aktioner som skapar ”sociala, politiska och ekonomiska störningar”, eftersom de inte kan bli ignorerade. ”Det skapar den politiska hävstång som behövs för att skapa verklig förändring”, skriver de.

Enorma ekonomiska värden

Enligt tidningen The Guardian så har de senaste dagarnas blockad lett till stor irritation hos en rad högt uppsatta personer. Vice premiärminister Barnaby Joyce sade i en intervju att blockaden stoppat exportvaror till ett värde av 60 miljoner dollar.

– Om de har andra sätt som den här nationen kan tjäna pengar på just nu, så är vi ivriga att höra det, [men] under tiden måste vi tjäna pengar, sade Joyce enligt The Guardian.

Kolindustrin i området kring Newcastle ger jobb till 61 000 människor, direkt och indirekt, och varje år transporteras kol härifrån till ett värde av 19 miljarder dollar.

För de genomförde aktionerna riskerar aktivisterna 25 års fängelse, men de uppger att de inte tänkt sluta. De motsätter sig både koloniala uttryck och de extraktion systemen i Australien som helhet.

”Problemet är att vårt system är baserat på exponentiell tillväxt, som kretsar kring pengar och makt som är orättvist och ojämlikt. Alla livsformer lider på grund av mänskliga handlingar från vår regerings och multinationella företags korrupta och exploaterande system. Jag har kommit hit för att göra direkta handlingar eftersom jag känner att det är ett av sätten för mig att stå upp för det som är rätt”, säger Jacinta, en aktivist som under torsdagen låste fast sig på en av strukturerna på området.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV