Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

EU-förslag om importförbud välkomnas av handeln

Regnskog i Indonesien bränns ned för att ge plats åt en palmoljeplantage.

EU:s lagförslag om importförbud av produkter som orsakat skogsskövling välkomnas av flera aktörer inom svensk handel, rapporterar Sveriges radio.

Länder som vill sälja varor som nötkött, soja, palmolja, kakao och kaffe på EU:s inre marknad måste kunna bevisa att produktionen inte orsakat skogsskövling i andra delar av världen.

Den tidigare miljöpartisten Åsa Domeij är i dag hållbarhetschef på dagligvarukedjan Axfood och hon ställer sig positiv till förslaget.

– Jag tror det blir bra, jag tror det hjälper oss. Om vi har någon sådan produkt är det inte något vi vill ha i sortimentet, och risken för att vi har det minskar ju om vi har den här typen av lagstiftning, säger hon till Ekot.

Även Calle Ramvall, hållbarhetsansvarig på Norvida, som importerar kött från bland annat Brasilien, tror att lagstiftningen kan komma att underlätta.

– Det kommer snarare förenkla vår verksamhet i och med att det kommer ställa krav på brasilianska producenter att djuren som används för produktion av kött inte kommer från avskogade områden, säger han till Ekot.

Anders Axelson, chef för strategi och utveckling på Ica-gruppen, kommenterar i ett mail till Syre: 
 
”Det är svårt att uttala sig om innan lagförslaget är helt färdigt, men Ica har redan idag vidtagit flera åtgärder för att minska avskogningen. Ica har till exempel skrivit på Consumer goods forums Deforestation resolution som innebär att vi bidrar till ”zero net deforestation” genom åtgärder för palmolja, soja, kött, papper och kartong. Det ställs miljökrav på alla leverantörer till Ica för att minska produkternas miljöpåverkan, till exempel när det gäller att skydda biologisk mångfald.” 

Läs mer: 

Vår aptit på varor skövlar regnskog – ska stoppas med nytt EU-förslag

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV