En ny grupp av antibakteriella substanser har upptäckts av en grupp svenska och tyska forskare. Förhoppningen är att upptäckten kan leda till att nya, effektiva antibiotika med få biverkningar utvecklas.
Upptäckten gjordes av forskare vid Karolinska institutet, Umeå universitet och Bonns universitet. Den nyupptäckta gruppen molekyler, som kallas THCz, har antibakteriell verkan mot många antibiotikaresistenta bakterier.
Majoriteten av dagens antibiotika, till exempel penicillin, verkar genom att hämma enzymer som bakterier behöver för att bilda en skyddande cellvägg så att de inte spricker. Nyare antibiotika binder i stället till en särskild fettmolekyl,
”Lipid II är en mycket attraktiv måltavla för nya antibiotika. Vi har identifierat de första små antibakteriella substanserna som verkar genom att binda till denna fettmolekyl, och i vår studie hittade vi inga resistenta bakteriemutanter vilket är mycket lovande”, säger professor Birgitta
Henriques Normark vid Karolinska institutet enligt ett pressutskick.
Upptäckten av THCz kan leda till utveckling av nya antibiotika som är effektiva mot bland annat lunginflammation, gonorré och tuberkulos. Hittills har inga THCz-resistenta bakterier hittas, och nu inleds försök för att förändra molekylen så att den kan bita på särskilt svårbehandlade, multiresistenta bakterier.