Ett uppmärksammat italienskt lagförslag kring hatbrott mot hbtq-personer och kvinnor röstades nyligen ned i senaten – vilket får hård kritik av landets hbtq-rörelse. ”Det finns en enorm massa hyckleri inom italiensk politik”, säger Gabriele Piazzoni på Italiens motsvarighet till RFSL.
Den 27 oktober röstade ledamöterna i Italiens senat om ett omdiskuterat lagförslag kring homo- och transfobi – ett förslag som kallas Zan.
Vid den slutna omröstningen i Rom röstades förslaget ned med siffrorna 154 mot 131, ett resultat som i senaten rev ned applåder från de mest inbitna motståndarna. Skamligt, tycker meningsmotståndarna.
Italien saknar lagstiftning mot hatbrott specifikt riktade mot hbtq-personer. Att förslaget nu stoppats har också väckt vrede bland många italienare, enligt Gabriele Piazzoni, generalsekreterare för Arcigay – den italienska motsvarigheten till RFSL.
– Efter beskedet samlades folk i ett 60-tal städer för att protestera, och där såg man hur vanliga italienare resonerar. De varken förstår eller håller med om det som hände i senaten, men jag är rädd att politikerna struntar i det. Och det är ett stort problem, säger han.
"Politiskt hyckleri"
Enligt en opinionsundersökning som publicerades i dagstidningen La Repubblica i juni ställde sig 62 procent av italienarna bakom lagförslaget. Bland dem under 30 år landade siffran på 75 procent.
Enligt Gabriele Piazzoni är också glappet mellan det han beskriver som politikernas och folkets vilja ett stort problem i Italien.
– Det finns en enorm massa hyckleri inom italiensk politik. Nästan alla partier säger att de ställer sig bakom en lagstiftning mot hatbrott mot hbtq-personer, men när det sedan gäller lägger de alltid fram tusentals ändringar för att stoppa lagen, säger han och tillägger med en suck:
– Jag ska vara helt ärlig – jag tror att det här var spiken i kistan för liknande lagförslag. Och det kommer att ta åratal innan man kommer att ta upp den här frågan igen.
"Extremt allvarligt"
Det nu nedröstade förslaget, som har utformats och fått sitt namn av parlamentsledamoten Alessandro Zan från socialdemokratiska Demokratiska partiet har också en minst sagt krokig väg bakom sig.
Förslaget röstades igenom i den italienska deputeradekammaren i november 2020, men stoppades därefter i senaten av högerpopulistiska Lega och högerpartiet Fratelli d’Italia (Italiens bröder).
Att överhuset nu röstat ned lagförslaget visar att man inom italiensk politik inte klarar av att möta de utmaningar man ställs inför i en modern verklighet, enligt Gabriele Piazzoni.
– Att man 2021 inte klarar av att föra en diskussion kring en lag som denna är mycket allvarligt. Framför allt förpassas Italien nu till den grupp av länder som inte har någon form av lagstiftning vad gäller hot mot människor på grund av deras sexuella läggning. Och det är extremt allvarligt, säger han.
"Kampen går vidare"
En grupp unga hbtq-aktivister i den norditalienska staden Ferrara som i veckan protesterade mot att lagförslaget röstats ned bombarderades med smällare och glåpord av en grupp ungdomar, som bland annat skanderade ”Mussolini hade bränt er på bål!”.
Attacken i Ferrara är också långt ifrån en isolerad händelse. Enligt siffror från Arcigay sker ett hatbrott med homofoba förtecken var tredje dag i Italien – men trots det försöker Gabriele Piazzoni att vara försiktigt positiv.
– Hbtq-rörelsen har visserligen förlorat alla strider de senaste 20 åren, förutom den kring de samkönade äktenskapen. Men jag brukar säga att om vi tittar på hur Italien såg ut för 40 år sedan och jämför med hur det ser ut i dag, så håller vi trots alla förluster på att vinna kriget. För vad den senaste tidens demonstrationer visar är en förändring i människors synsätt, säger han och tillägger:
– Tidigare hade ingen blivit upprörd över den här typen av hatbrott, medan vi nu har ett land där majoriteten anser att det inte är okej. Så kampen går vidare.
Fakta: Italienska diskrimineringsregler
Lagförslaget Zan (DDL Zan) skapades av Alessandro Zan, parlamentsledamot för socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD), tillsammans med italienska hbtq-organisationer.
Italien saknar en lagstiftning mot hatbrott specifikt riktade mot hbtq-personer. Det finns däremot en lag mot diskriminering av rasistisk, etnisk eller religiös art.
Förslaget innehöll även krav på de italienska myndigheterna att genomföra en kartläggning av förekomsten av hatbrott mot hbtq-personer – något som i dagsläget saknas.
2016 antogs en omstridd lag i Italien om homosexuellas rätt till registrerat partnerskap.