Efter två dagar med utspel från världens ledare i det så kallade World leader summit så tog idag tjänstemännen över scenen på Cop26. Här är ett axplock av vad som hänt under dagen på FN:s klimatmöte.
Efter öppningen under söndagen och världsledarnas många utspel och presskonferenser under måndagens och tisdagens World leader summit har nu många av statscheferna åkt hem igen och lämnat över bollen till tjänstemännen, som redan sedan i söndags sitter och förhandla om en rad olika ämnen. Det handlar bland annat om hur ofta länderna ska uppdatera sina klimatåtaganden och hur det hela ska redovisas. Det senare ser ut att bli en utdragen process som kommer fortsätta in i nästa vecka. Här han du läsa mer om de olika ämnena som kommer att diskuteras och förhandlas under Cop26.
Renare matlagning med solspisar
I många länder eldas ved vid matlagning. En lite förbisedd klimatsmartare lösning är solspisen, som organisationen Solar cookers international vill få upp på dagordningen. En solspis samlar in solljus, ofta med hjälp av speglar, sedan absorberas ljuset på mörka ytor som omvandlar solljuset till värme. Även den enklaste varianten kan ersätta en årsförbrukning av ved på ett ton.
– Klimateffekten vi får om 3 miljarder människor använder solspis istället för ved är enorm, säger Alan Bigelow från organisationen under en presskonferens.
– Vi uppmuntrar att länder tar med ren matlagning i sina policies. Det är därför vi är här, säger hans kollega Caitlyn Hughes.
Målet nu är att få till en mer storskalig användning av solspisar, och framför allt att hitta finansiering.
Katarina Andersson
Finansaktörer diskuterade
Onsdagens tema på Cop26 var finansiering. Under dagen samlades därför en rad av världens finansaktörer för att diskutera hur man kan få både offentligt och privat kapital till att öka takten i omställningen. Under eventets inledning berättade Storbritanniens finansminister Rishi Sunak om en rad nya krav på företag i landet att sätta upp tydliga planer för sitt nettonollarbete till år 2050. Därefter diskuterades det hur finanssektorn kan rikta om kapitalflöden så att 1,5-gradersmålet kan hållas samtidigt som världens fattigare länder kan stärkas och utvecklas.
Madeleine Johansson
Greenwash-demonstration
På gatorna i Glasgow anordnade Extinction rebellion en demonstration mot Greenwashing (när företag eller politiker utmålar någonting som mer miljövänligt och hållbart än vad det i själva verket är). På sin hemsida skriver Extinction rebellion att ”Cop26-sponsring indikerar att den brittiska regeringen går på vägen mot greenwashing snarare än att visa det verkliga ledarskap som behövs för att ta itu med klimathaveriet under detta kritiska årtionde för klimatåtgärder. Vi är här för att skicka ett meddelande till dem”.
Madeleine Johansson
Nya siffror om uppvärmning
De löften om minskningar av växthusgasutsläpp som hittills avgetts vid klimattoppmötet skulle begränsa den globala temperaturökningen till under 2 grader, enligt enligt en studie från universitetet i Melbourne.
Indiens något oväntade åtagande har gjort en betydande skillnad i den globala temperaturuppskattningen, säger forskarna till The Guardian.
Om åtagandena från samtliga länder uppfylls kommer temperaturen troligen att stiga med cirka 1,9 grader över förindustriella nivåer. Det skulle vara lägre än den övre gränsen på 2 grader, men högre än den nedre gränsen på 1,5 grader som anges i klimatavtalet från Paris 2015.
Katarina Andersson
Saudiarabien lanserar centrum för hållbar turism
Klimatmässig hållbarhet är inte något man förknippar med Saudiarabien, men kronprins Mohammed Bin Salman vill uppenbarligen bättra på sin goodwill.
Under onsdagen presenterade nämligen landets turistminister Ahmed Al Khateeb planerna på ett globalt centrum för hållbar turism, Sustainable Tourism Global Center (STGC). Global turism bidrar idag med 8 procent av växthusgasutsläppen och centret ska samla flera länder och organisationer och som ska bidra till att sektorn att bli mer hållbar.
– Efter två svåra år är resandet på väg tillbaka. Och även om det är goda nyheter för turismen så måste vi säkerställa att framtida tillväxt är i balans med vår planet. Det nya centret ska erbjuda vägledning och expertis till sektorn för att ställa om näringen, sa ministern.
Turistministrar från andra länder och företrädare för berörda organisationer fanns på plats under presskonferensen, och blev tillfrågade vad de för sin del skulle önska av en dylik institution.
För Kenyas turistminister Najib Balala var delaktighet nyckelordet.
– Kenya är redo att representera Afrika. Vi har varit pionjärer när det gäller att bevara det vilda djurlivet, och vi har sett hur klimatförändringarna har negativa effekter på den biologiska mångfalden. Det är också viktigt att mindre och medelstora företag får stöd så att de kan bidra till arbetet.
Katarina Andersson
TV4-reporter attackerad vid klimatmöte
TV4-journalisten Tomas Kvarnkullen attackerades i samband med att han rapporterade från klimattoppmötet i Glasgow.
– Jag mår förhållandevis bra. Det var en ganska uppskakande upplevelse och inget man förväntas utsättas för. Jag har varit och träffat en läkare som säger att jag förmodligen har fått en lätt hjärnskakning, säger han till TV4.
Den aggressive mannen sprang fram under en nyhetssändning på onsdagsmorgonen och skrek på svenska: ”Försvinn TV4”.
– Situationen blev snabbt hotfull och jag beslutade mig att ta mig snabbt därifrån, in på ett hotell. Då slog han mig kraftigt i bakhuvudet, vid två tillfällen, säger reportern till kanalen.
Polis larmades och mannen greps på ett närliggande hotell. Enligt TV4 krävdes det sex poliser.
– Jag har varit journalist ganska länge men jag har aldrig varit med om det här när jag har utfört mitt jobb. Det känns obegripligt och fruktansvärt, säger Tomas Kvarnkullen.
TT