Den armeniske oppositionsledaren Nikol Pasjinian lyckades inte få tillräckligt med stöd för att bli landets nye premiärminister. Efter omröstningen i parlamentet lämnade han byggnaden och uppmanade han sina anhängare att protestera genom civil olydnad.
ARMENIEN | – Från och med klockan kvart över åtta i morgon kommer alla vägar att vara blockerade. Jag utlyser en generalstrejk, ropade Nikol Pasjinian till de tusentals anhängare som samlats i Armeniens huvudstad Jerevan för att ge honom sitt stöd. De skanderade ”Nikol! Nikol!” efter att det stod klart på tisdagskvällen att han hade förlorat omröstningen om premiärministerposten.
– En kärleks- och toleransrevolution tar nu vid, fortsatte Pasjinian och uppmanade människor att delta i en stor demonstration kvällen därpå.
Omröstningen slutade med 45 röster för Pasjinians kandidatur och 55 emot. Regeringspartiet valde att inte stödja honom, trots att Pasjinian var den enda kandidaten.
Den 42-årige tidigare journalisten Pasjinian, som lett de massprotester som tvingade bort den förre premiärministern Serzj Sargsian, hade behövt få stöd av 53 av parlamentets 105 ledamöter för att nå makten – däribland minst sex ledamöter från regeringspartiet, Republikanska partiet. De övriga partierna hade samtliga ställt sig bakom Pasjinian.
Den fattiga tidigare Sovjetrepubliken har de senaste veckorna skakats av omfattande politisk turbulens. I förra veckan lämnade den Moskvavänlige ex-presidenten Serzj Sargsian premiärministerposten, efter bara elva dagar på posten, till följd av protesterna.
Fakta: Folkomröstade om författningen
2015 folkomröstade Armenien om en förändring av grundlagen. Det rev till stora delar upp det gamla och ofta kritiserade sättet att styra landet. Tidigare hade presidenten det starkaste inflytandet medan parlamentet och partierna var svaga.
Efter författningsändringen har presidenten fått en främst representativ roll medan parlamentet och premiärministern fått mer makt. Oppositionen hävdade att avsikten med ändringen var att president Serzj Sargsian skulle kunna behålla makten efter sin mandatperiod genom att överta posten som premiärminister 2018. Anklagelser om valfusk fick stöd av observatörer från Europarådet.
Precis som de flesta före detta Sovjetrepubliker har Armenien sedan självständigheten 1991 präglats av utvandring orsakad av fattigdom och dåliga levnadsförhållanden. Landet har omkring tre miljoner invånare.
Källa: Landguiden