Under öppningsdagen av Cop26 hördes uppmaningar om handling och ambitiösare klimatmål från alla håll. Samtidigt var G20-ledarnas besked från mötet i Rom minst sagt diffust. Här sammanfattar Syre lite av det som hänt och sagts under dagen.
Redan under första dagen av Cop26 hördes FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säga att detta Cop måste bli vändpunkten. Han gjorde det i samband med att FN:s meteorologiska organ WMO släppt en ny, dyster rapport om som bland annat visade att de senaste sju åren är på väg att bli de varmaste någonsin uppmätt.
Petteri Taalas, generalsekreterare för WMO konstaterade under presskonferensen, med till synes tungt huvud, att vi ser nya rekordhalter av växhusgaser i luften, att översvämningar likt de i Kina och Tyskland blir allt vanligare på grund av att vi ”dopar atmosfären” med växthusgaser samt att delar av Amazonas redan håller på att bli kolkällor istället för kolsänkor.
"Regnskogssystgem inte förnybara"
– Regnskogssystemen är inte förnybara. När de väl är förstörda så ändrar de det lokala klimatet, vilket leder till att regionen torkar. Avskogningen bidrar delvis till detta, konstaterade han.
Han talade också om hur glaciärerna smälter och att även istäcket på Antarktis har börjat smälta – ett istäcke som om det skulle smälta bort helt skulle öka havsnivån med 60 meter (ja, du läste rätt. Här går det att läsa mer om det.)
Samtidigt gav han en strimma ljus när han sade att medan ingen verkade lyssna på deras forskningsrapporter under 80-talet så är det numera en helt annan medial uppmärksamhet.
– Och vi är inte längre på väg mot 4-5 graders uppvärmning mot slutet av seklet. Men samtidigt är vi inte heller på ett spår mot 2 grader. Det sätter hårt tryck på ledarna. Jag tror vi behöver sluta med att tänka på nästa års ekonomi som ”den heliga kon” och istället börja se på välfärd ur ett mycket längre perspektiv. Och jag tycker mig se tecken till det, sade han under presskonferensen.
Inget definitivt besked om kolkraft
Samtidigt kom det vaga besked från ledarna för de 20 mäktigaste länderna som mötts för G20-möte i Rom under helgen. De konstaterade i sin kommuniké att de ställer sig bakom 1,5-gradersmålet, eller iallafall att målet ska vara ”inom räckhåll” och att det kommer krävas ”effektivt handlande och engagemang från alla länder”.
Något beslut kring ett definit slutdatum för kolkraften kom inte heller. Länderna kunde lova att sluta finansiera byggen utomlands av kolkraftverk utan tekniker som reducerar koldioxidutsläppen, så kallade ”smutsiga kolkraftverk”. Däremot sägs ingenting om att fasa ut kolet i de egna länderna.
"Inte där vi behöver vara"
Under öppningsceremonin konstaterade Patricia Espinosa, generalsekreterare för UN climate change att läget inte var helt ljust.
– Vi är inte där vi behöver vara. Det måste vi vara ärliga med.
Hon fortsatte:
– Omställningen kommer inte komma från en dag till en annan, men vi måste se till att vi går in i ästa fas i vårt arbete, förhoppningsvis med lycklig utgång.
Krävs satsning på ren energi
Alok Sharma, ordförande för Cop26, konstaterade att vi behöver accelerera vårt arbete med att gå mot ren energi. Han kommenterade också på frågor om när de rika länderna kommer att uppfylla sitt löfte om att årligen ge 100 miljarder dollar till de fattigare länderna för klimatanpassning och omställningsprojekt.
Prognosen för 2021 är strax under 80 miljarer, enligt uppgifter från OECD. Troligen kommer 100-miljardersmålet nås först 2023.
"Otroligt många unga"
Att klimatomställningen blir rättvis, det är den enda möjliga vägen, menar Sabrina Steinbrink på Jordens vänner och som Syre intervjuat.
Ett av hennes intryck hittills är att det är många unga på plats i Glasgow.
– Det är jättefint att se att det finns otrolig många unga som är här och som vill vara med.