Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Sudans styrande politiker gripna i kupp

Folkliga protester störtade den hårdföre Omar al-Bashir 2019 och ersattes av  civil-militärt råd och en civil regering.

Sudans premiärminister och andra ledande politiker har satts i husarrest eller gripits, i vad som av allt att döma är en statskupp orkestrerad av militären. Militärstyrkor uppges även ha stormat landets tv- och radiokanaler.

Flygplatsen och internet har stängts ned och statstelevisionen sänder patriotisk musik.

Gryningsräderna följer på en tid av spänning mellan militären och landets civila regering. Enligt källor till Reuters ska premiärminister Abdalla Hamdok ha satts i husarrest. Ett antal ministrar och personer från regeringsvänliga politiska partier och det civil-militära råd som styr landet uppges också ha gripits.

Beväpnade män har gripit ett antal politiker och regeringsföreträdare i deras hem, bekräftar en regeringskälla för nyhetsbyrån AFP.

Enligt uppgifter från informationsdepartementet greps premiärministern för att han inte ville stödja kuppen.

”Efter att han vägrat vara en del av kuppen greps premiärminister Abdalla Hamdok av en arméstyrka och fördes till en icke-identifierad plats”, heter det i ett uttalande från departementet.

Det oljerika Sudan har ett geopolitiskt viktigt läge i Mellanöstern, och den betydande floden Nilen är också viktig för sötvatten tillföresel och bevattning av åkermarker i Egypten. Foto:Johan Hallnäs/TTWebbkarta

Inget internet

”Samlade militära styrkor” uppges ligga bakom samtliga gripanden, enligt ett tidigare uttalande från informationsdepartementet.

Samtidigt rapporteras telefon- och internettillgången ha strypts för de flesta i landet. Khartums internationella flygplats har stängts och internationella avgångar ställts in, rapporterar tv-kanalen al-Arabiya. På gatorna i huvudstaden syns soldater och medlemmar av paramilitära grupper, som uppges ha beordrats ut med uppgift att inskränka civilas rörelsefrihet.

Men parallellt har SPA, den mest framträdande gruppen inom demokratirörelsen, kallat till gatuprotester då man vill motverka det som beskrivs som en militärkupp i görningen. En mängd demonstranter ses vifta med flaggor och bränna däck på Khartums gator.

Flera protester

Den senaste tiden har flera protester skakat landet. Regeringsmotståndare vill att militären tar full kontroll över styret medan regeringsanhängare vill se en fortsatt utveckling mot demokrati och en fullt civil regering.

Sudan styrs sedan 2019 – då den hårdföre Omar al-Bashir avsattes – av ett civil-militärt råd och en civil regering.

Spänningarna i övergångsstyret har ökat sedan myndigheter sade sig ha stoppat ett kuppförsök i september.

EU:s utrikeschef Joseph Borell skriver på Twitter att han följer händelserna i Sudan med ”yttersta oro”.
USA:s särskilda sändebud för Afrikas horn, Jeffrey Feltman, säger i ett uttalande att USA är ”djupt oroat” över uppgifterna om en militärkupp. En sådan skulle bryta mot den grundlagsdeklaration som antagits och motarbeta ”det sudanesiska folkets demokratiska strävan”, enligt Feltman.

TT

Fakta: Sudan

Sudan har ett förflutet som brittisk koloni. Genom Nilen spelade landet en viktig geostrategisk roll för bland annat bevattningen i Egypten.
Sudan blev självständigt 1956, därefter följde decennier av konflikter och inbördeskrig. I juli 2011 delades landet och Sydsudan bildades. En rad tvister och oroligheter kvarstår dock.
Det oljerika landet har omkring 43 miljoner invånare. Huvudstaden heter Khartoum.
Källa: UI/Landguiden
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV