Shopping är en del av vår livsstil, trender och statusjakt bidrar till ökad konsumtion. Det är många som erkänner sin ovilja till att avstå från nya kläder. Men de måste inte vara nytillverkade. I Stockholm ökar i höst möjligheterna att handla second hand, bland annat öppnar Myrorna en helt ny butik i Täby.
Otaliga är de klädesplagg och andra varor som efter en tid blir liggande. Impulsköp, felköp eller andra orsaker gör att kläder i nyskick inte kommer till användning. Att se till att de kommer till nytta istället för att ligga och skräpa, eller i värsta fall hamna i soporna, är förstås en väg att föredra. Vi behöver se ett ändrat konsumentbeteende – även om det är många som redan insett det fina med att handla second hand är nykonsumtionen fortfarande väldigt stor.
Enligt en undersökning som Myrorna har gjort vill 1,2 miljoner svenskar handla mer second hand. Samtidigt handlar vi 12,5 kilo nyproducerade kläder per år, men bara 0,9 kilo från second hand.
Som så ofta handlar det om vanor, vanan att göra som en alltid har gjort. Men även fördomar om att det inte finns det som en ska ha. Men detta kan alla bidra till att ändra på.
Ju fler som skänker sina fina saker till second hand-butiker, desto större chans är det att det vi behöver faktiskt finns där. Detta är något Myrorna hoppas på när de öppnat en ny butik i Täby Centrum. Här är det fokus på prylar och kläder och deras förhoppning är att få Täbyborna att handla mer hållbart.
Nära kunderna
Myrornas vd Caroline Andermatt beskriver etableringen som en dröm som har gått i uppfyllelse. Med en rådande trend där allt fler vill handla hållbart ser de goda chanser att möta upp konsumenternas önskan och behov att handla hållbart och ser med Täbybutiken till att fler får möjlighet att handla second hand.
– För att bidra till en konsumtionsförändring vill vi vara nära kunderna, ett alternativ till nyhandel. Det är viktigt att möta upp och erbjuda kunderna hållbara val genom att vara i den miljö där de finns. Därför är det jätteroligt att Täby Centrum är aktiva och förstår vikten av hållbar konsumtion och har varit drivande i att få till den här etableringen, säger Caroline Andermatt.
Vid öppningen satsade butiken på teman kring art deco, svenskt tenn och natur. Detta kommer de troligen att fortsätta med på olika sätt och vi kommer sannolikt att få se mer profilerade teman i Myrornas butiker framöver.
– Täby-butiken är liten och kan inte ha ett fullt sortiment, vi kommer därför noga följa vad kunderna efterfrågar. Vi vill få till en förändring och då det är avgörande att vi kommer med lösningar och svar på behov, fortsätter Caroline Andermatt.
Responsen har inte låtit vänta på sig. Det är många som hört av sig och berättat hur kul de tycker det är att Myrorna har etablerat sig i Täby. Ett gott mottagande som borgar för en större medvetenhet kring mer hållbar konsumtion.
För med det positiva gensvaret har också många frågor kommit gällande att lämna in sina saker till butiken. Något som belyser vikten av att berätta om fördelarna med second hand och att du kan skänka saker för att de ska komma till användning igen.
Kurera garderoben
Men det handlar förstås inte bara om att skänka, vi behöver även konsumera mindre. Om vi kurerar vår garderob genom att ha färre plagg, men mer genomtänkta, kan vi få ner den mängd plagg vi tror oss behöva. Och detta ger förhoppningsvis utrymme för en annan tanke, att köpa färre men mer hållbara varor. Om ett plagg är väldigt billigt, då är det någon eller något annat som har fått betala. I regel vår miljö och andra människor som är utsatta under dåliga arbetsvillkor. Köp hellre färre produkter som är bra tillverkade, helst på second hand.
Genom att handla second hand slår du därför flera flugor i en smäll. Du orsakar ingen nykonsumtion och förhoppningsvis har du köpt en vara som är producerad under förhållandevis goda villkor. Många second hand-butiker drivs dessutom av välgörenhetsorganisationer där överskottet går till social verksamhet.