Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Löfven: Vi får inte backa i klimatomställningen

Statsminister Stefan Löfven pressträff i Bryssel inför torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.

Höga energipriser i EU får inte medföra att man tullar på klimatåtgärderna, manar statsministern inför EU-toppmötet i Bryssel. Stefan Löfven kommer att ta upp kärnkraftens betydelse – men inte att den är hållbar.

Kraftigt stigande energipriser har väckt rejäl politisk oro i en lång rad EU-länder under hösten och gjort frågan till ett av huvudämnena när stats- och regeringscheferna nu samlas i Bryssel.
EU-kommissionen har lagt fram en ”verktygslåda” med diverse stödåtgärder som medlemsländerna själva kan använda för att hjälpa konsumenter och företag som drabbats hårt av högre räkningar.

"Får inte backa"

Olika EU-länder har dock olika åsikter om vad som borde göras för att hantera situationen.
Länder som Spanien och Grekland trycker på för fler centrala EU-åtgärder, bland annat för inköp och prisreglering av gas. Polen och en rad andra länder i öst vill i sin tur att EU-kommissionen drar ner på klimatambitionerna.

Ingen av de åtgärderna gillas av Sverige.

– Det här får inte innebära att vi backar på klimatomställningen för den är det helt avgörande att vi fortsätter med. Det får heller inte leda till några nya åtgärder som ska finansieras av nya skattemedel. Vi får hålla oss till det vi har, säger Stefan Löfven på en svensk pressträff i Bryssel inför toppmötet.

Hållbar kärnkraft?

I energidiskussionen med sina kollegor kommer Löfven under kvällen att ta upp kärnkraften.

–Den är en viktig del av Sveriges energimix och kommer vara så under lång tid. Den kommer att spela en stor roll under hela energiomställningen och det kommer jag att ta upp, säger Löfven.

Däremot kommer han inte att säga att kärnkraften är ”hållbar” – vilket en majoritet i riksdagens EU-nämnd vill, bestående av M, KD, SD och L.

– Här har vi en lite speciell situation att i EU-nämnden finns en majoritet för att säga att den är hållbar. Men EU-nämndens majoritet motsvaras inte när man samlar hela riksdagen. Då finns en annan majoritet som inte har den uppfattningen, säger Löfven i Bryssel.

Fakta: Toppmötet i Bryssel

EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas i Bryssel på torsdagen för ett ordinarie toppmöte i två dagar.
Mötet inleds klockan 15 på torsdagen, inledningsvis med diskussioner om läget på energimarknaden, covid-19-situationen och rättsstatsproblematiken i Polen.
Därefter samlar rådsordförande Charles Michel deltagarna till en särskild fotosession, med anledning av att toppmötet sannolikt är det sista för såväl statsminister Stefan Löfven som Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Torsdagen avslutas sedan med en arbetsmiddag då handels- och utrikesfrågor ska avhandlas.
På fredagen diskuterar ledarna därefter läget på migrationssidan och digitaliseringen.
Källa: Europeiska rådet.
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV