Startsida - Nyheter

Radar · Morgonkollen

Enhälligt utskott vill straffa Bannon

Steve Bannon, chefsstrateg hos USA:s förre president Donald Trump.

USA:s expresident Donald Trumps omstridde tidigare chefsstrateg Steve Bannon vägrar att vittna i utredningen om den dödliga stormningen av Kapitolium. Han bör därför ställas till svars för kongresstrots, anser utredarna.

I en omröstning har samtliga ledamöter i det särskilda utskott i representanthuset som utreder stormningen av USA:s kongressbyggnad den 6 januari röstat för att Bannon bör ställas till svars för kongresstrots (motsvarande domstolstrots).

Om Bannon skulle dömas riskerar han upp till tolv månaders fängelse, men sannolikt blir det böter. Representanthuset ska under torsdagen rösta i frågan om Bannon är skyldig till kongresstrots eller inte.

Bannon var kallad att vittna inför utskottet i torsdags, men dök aldrig upp. Kongressledamöterna i utskottet ville bland annat fråga honom om hans samtal med Donald Trump inför stormningen, men Bannon avböjde den juridiskt bindande kallelsen med hänvisning till det särskilda skydd (på engelska ”executive privilege”) som omger presidentämbetet.

Sparkades 2017

En förklaring som utskottet inte godtar.

– Herr Bannon har ingen juridisk rätt att ignorera utskottets berättigade kallelse, sade utskottets vice ordförande, republikanen Liz Cheney, under omröstningen.

Trump sparkade sin högerpopulistiska chefsstrateg redan i augusti 2017, men det är väl känt att de två har stått i kontakt de senaste åren.

Eftersom Bannon inte var Vita hus- eller ens statsanställd när den dödliga stormningen skedde så finns det inget som tyder på att han omfattas av expresidentens eventuella juridiska skydd, resonerar utskottets ledning.

Möjliggör åtal

Utskottets beslutet är en rekommendation och möjliggör för det demokratstyrda representanthuset att rösta för att skicka Bannons fall till justitiedepartementet och ett eventuellt åtal.

– Herr Bannon ska lyda oss under utredningen, annars får han ta konsekvenserna, säger utskottets ordförande, demokraten Bennie Thompson.

Samtidigt som utskottet vill förhöra Bannon och andra gamla medarbetare till Trump har det också begärt att få tillgång till en stor mängd handlingar från Trumps tid som president. Handlingar som Trump i en stämningsansökan försöker stoppa från att lämnas ut, också med hänvisning till ”executive privilege”, som gör att presidenten får hålla vissa dokument hemliga.

– Herr Trumps argumentation tycks dock avslöja en sak: det tyder på att president Trump personligen var involverad i planeringen och genomförandet av händelserna den 6 januari, något som detta utskott kommer att gå till botten med, säger Liz Cheney.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV