Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar anser att riksdagens beslut om arbetsrätten bör skjutas upp till efter valet. ”Det måste vänta till efter valet, så att en ny majoritet får hitta bra svar på kritiken”, säger hon till tidningen Arbetet.
I början av nästa år väntas regeringens proposition om en ny arbetsrätt på arbetsmarknaden. Förslagen bygger på den partsuppgörelse som PTK och Svenskt näringsliv kom överens om i december förra året.
Uppgörelsens splittrade LO, när Metall och Kommunal strax därefter anslöt sig till uppgörelsen.
Saknas förutsättningar
Vänsterpartiet varnade när man beslöt att släppa fram regeringen Löfven 2019 att om arbetsrätten försämrades, så skulle partiet fälla regeringen. Till följd av att vissa delar av fackföreningsrörelsen kom överens om förändringar rann det hotet ut i sanden.
När sedan Vänsterpartiet gjorde verklighet av hotet när det kom till fri hyressättning i nyproduktion föll hela januariavtalet, där förslaget om förändringar av arbetsrätten ingick.
–När januariavtalet inte längre finns, saknas parlamentariska förutsättningar för att lägga fram förslaget överhuvudtaget, säger nu Nooshi Dadgostar.
Utnyttja situationen
Regeringen har hållit fast vid överenskommelsen, som innebar att om parterna kom överens om ändrade regler, så skulle regeringen lägga lagförslag i linje med den överenskommelsen. De förslagen väntas hamna på riksdagens bord efter årsskiftet, och de nya reglerna ska träda i kraft i juni 2022.
Utredningsförslaget som ligger till grund för regeringens kommande proposition har fått kritik från flera fackförbund men även från Arbetsgivarverket.
I november ska riksdagen besluta dels om en ny budget, som det är oklart om regeringen får stöd för, dels välja en ny statsminister efter Stefan Löfven. Om Vänsterpartiet ska utnyttja den situationen för att tvinga fram att de nya lasreglerna skjuts upp, vill Nooshi Dadgostar i dag inte svara på.
– Den frågan är för tidigt väckt, säger hon till tidningen.
Fakta: Las-förändringarna
TT
Arbetsgivarna får ökade möjligheter att göra undantag från turordningsreglerna och lägre kostnader vid uppsägning.
Reglerna för uppsägning av personliga skäl ändras och arbetsgivaren behöver inte längre betala lön vid tvister om uppsägning.
Reglerna för visstid och så kallad hyvling skärps och omställnings- och kompetensstöd införs för arbetstagare som sägs upp.
Källa: Regeringen