Startsida - Nyheter

Zoom

”Flyktingkrisen” granskas i ny bok: ”Hoppas kunna skapa ordentlig debatt”

Den så kallade flyktingkrisen 2015 förändrade mycket inom svensk migrations- och asylpolitik.

I boken Den onödiga flyktingkrisen medverkar nära 50 skribenter med olika erfarenhet av den så kallade flyktingkrisen. I boken skildras asylprocessernas rättsosäkerhet och civilsamhällets insatser. ”Vi hoppas att boken kan bidra till att skapa ordentlig debatt”, säger Ingrid Eckerman, en av redaktörerna och författare till flera kapitel.

Ingen vet helt säkert hur många svenskar som de senaste åren öppnat sina hem och hjärtan för asylsökande och nyanlända. Men en uppskattning från redaktörerna till bokprojektet Den onödiga flyktingkrisen – rättssäkerheten, civilsamhället och flyktingarna 2015-2021 är att det kan handla om över 100 000 individer som på olika sätt har engagerat sig i de nyanländas situation.

Samtidigt har rättsosäkerheten på Migrationsverket och i migrationsdomstolarna ökat, enligt de berättelser och granskningar som finns att läsa i Den onödiga flyktingkrisen. Boken kretsar kring just dessa två huvudteman: civilsamhällets insatser och den systematiska rättsosäkerheten. Redaktörer för boken, som skrivits av omkring totalt 50 olika författare, är Ingrid Eckerman och Karin Fridell Anter. De har båda två ett långt engagemang för asylsökande bakom sig, bland annat genom föreningen Stöttepelaren som sedan hösten 2017 stöttat ensamkommande ungdomar.

– Det är två aspekter som är de viktigaste: den ena är rättsosäkerheten. Att man har gjort fel. Framförallt Migrationsverket, migrationsdomstolarna och Migrationsöverdomstolen, men också regeringen i och med de otydliga lagar man stiftat. Den andra aspekten är civilsamhället. Många vet inte vad civilsamhället har gjort, hur mycket det har gjort, hur många som bidragit, säger Ingrid Eckerman, som idag är pensionerad men tidigare arbetat som allmänläkare. I boken skriver hon bland annat om de kritiserade medicinska ålderbedömningarna.

Hon fortsätter:

– Jag tycker det är ett fantastiskt material. Det är så varierat och brett. Vi har allt från långa, granskande faktatexter till kortare texter från ungdomarna själva. Vi har exempel som demonstrerar hur många fel som begåtts.

Ingrid Eckerman. Foto: Privat

Projektet växte

Den onödiga flyktingkrisen är 528 sidor lång. Det är hundratals sidor fler än var Ingrid Eckerman och Karin Fridell Anter planerade för när arbetet tog fart under början av 2021. Det sidantal som då nämndes var någonstans mellan 100 och 200. Diskussionen handlade först om att sammanställa det material som redan fanns skrivet på olika sidor på internet och sociala medier. Bra och viktigt material, som visar vad som hänt de senaste åren.

Men med tiden växte ambitionerna, och fler än de själva blev engagerade i projektet och boken. Förutom Ingrid Eckerman och Karin Fridell Anter anslöt sig Jan Stattin, Solveig Freudenthal, Carin Flemström och Birgitta Göransson till redaktionen.

– Vi efterlyste sedan fler bidrag från olika grupper som är aktiva inom civilsamhället. ”Kan inte ni bidra med er erfarenhet?” bad vi dem, och det gjorde de, säger Ingrid Eckerman.

I boken medverkar både civilsamhället och yrkespersoner som på olika sätt har erfarenhet av den så kallade flyktingkrisen och dess konsekvenser. En av dem är den namnkunniga advokaten Emilie Hillert.

– Emilie Hillert har skrivit ett brandinlägg i boken. Hon säger samma sak som civilsamhället, som kan komma med exempel, efter exempel på hur rättsvidriga beslut som har fattats. När jag skulle göra en sammanfattning tänkte jag efter: vad är det då vi kommit fram till med allt materialet? Slutsatsen blev det som står i inledningen: att det varit rättsosäkerhet i asylprocessen i alla instanser, säger Ingrid Eckerman.

Ett tillfälligt tältläger som satts upp utanför Lund hösten 2015 rivs i början av 2016. Flödet av asylsökande ströps effektivt efter hösten 2015, både av Sverige och av EU som införde allt striktare regler, inre gränskontroller och började sammarbeta med Turkiet. Foto: Emil Langvad/TT

Tillgänglig för alla

Både de som sökt asyl i Sverige de senaste åren och de som funnits där och stöttat dem har påverkats av ändrade lagar och rättssäkra asylprocesser, där 2015 markerade en brytpunkt. Ingrid Eckerman talar om en sekundär traumatisering där vissa frivilliga gått under, både ekonomiskt och känslomässigt. Tilliten för politiken och rättssystemet har tagit allvarlig stryk de senaste åren. Praxis har, enligt boken, ofta ändrats utan lagstöd. Listan med exempel kan göras lång.

Tanken med boken är att allt som hänt ska finnas dokumenterat och på pränt. Det som hänt de senaste åren, under det som av bokens författare kallas för en ”onödig flyktingkris”, ska gå att referera till genom att låna boken på ett bibliotek. Eller genom att titta i den pdf som kommer finnas tillgänglig för alla via bokens hemsida.

– När vi planerade det här tänkte vi att det ska finnas på bibliotek för framtiden. För att forskare, studenter och journalister ska kunna hitta de här uppgifterna någonstans. Allt finns också på hemsidan för att det ska nå. Pdf:en ska kunna laddas ner via hemsidan så man ska kunna referera exakt till uppgifterna. Alla artiklarna ska finnas här, säger Ingrid Eckerman.

Hon tillägger:

– Vi hoppas att boken kan bidra till ordentlig debatt. Att ta upp frågan om ”vad är det egentligen vi vill”, eller vad är det till exempel Moderaterna vill? Vill man ha den här rättssäkerheten som boken tar upp. Det tycker jag är en jätteviktig sak – ska vi ha såhär stor rättsosäkerhet i vårt land? Om det finns en sådan rättsosäkerhet i migrationslagstiftningen och migrationsdomstolarna, är det lika stor osäkerhet när det gäller exempelvis sjukförsäkringarna, och är det i så fall det vi vill ha?

Den onödiga flyktingkrisen ges ut på Migra förlag och har bland annat fått ekonomiskt stöd stöd från Etikkommissionen och Arena idé. Boken kan köpas via föreningen Stöttepelaren.

Läs även:

Från öppet till stängt –hur  ”flyktingkrisen” ritade om den politiska kartan

”Bara en tidsfråga innan EU får stå till svars för döden i Medelhavet”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV