Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Femstjärnerörelsen vill ha nyval i Italien

Det italienska anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen vill ha nyval i Italien. Detta sedan flera försök att bilda regering efter parlamentsvalet i mars har misslyckats.

Nicola Lanese/AP/TT | uigi Di Maio, ledare för Femstjärnerörelsen. 

Femstjärnerörelsen vill ha nyval i Italien

”Vid den här punkten finns det ingen annan lösning i min värld. Vi måste gå tillbaka till valurnorna så snart som möjligt”, skriver Luigi Di Maio, ledare för Femstjärnerörelsen (M5S), på Facebook.

Di Maio skyller samtidigt på mittenpartiernas bristande samarbetsvilja, och vädjar till främlingsfientliga Legas partiledare Matteo Salvini att ansluta sig till hans krav. M5S har tidigare vägrat bilda regering tillsammans med den korruptionsanklagade tidigare premiärministern Silvio Berlusconi, som i sin tur har ingått allians med Lega.

Italiens president Sergio Mattarella, som formellt ger uppdraget att bilda regering, har sagt att han inte vill ha något nyval i det här skedet. Om ett sådant ändå skulle vara nödvändigt får det bli i höst, enligt Mattarella.
Femstjärnerörelsen blev största enskilda parti i valet, men en högerkoalition bestående av Lega, Berlusconis Forza Italia och Italiens bröder, med fascistiska rötter, fick tillsammans fler röster – dock ingen majoritet.

Fakta: Italienska parlamentsvalet

Femstjärnerörelsen (M5S) blev en av valets två stora vinnare med drygt 32,6 procent av rösterna. Partiet är en tidigare proteströrelse mot etablissemang och korruption. Det har varit skeptiskt till samarbete med andra partier, framför allt tidigare regeringspartier som Demokratiska partiet och Forza Italia.

Främlingsfientliga Lega bytte namn från Lega Nord och blev valets andra stora vinnare, med fler väljare i södra Italien. Totalt fick de drygt 17,3 procent av rösterna och övertog ledarskapet i högerkoalitionen från Silvio Berlusconi och Forza Italia, som fick 14 procent. De samarbetar också med Italiens bröder (4,3 procent), med fascistiska rötter.

Mitten-vänster-koalitionen består i huvudsak av Demokratiska partiet (PD), som tappade makten och en stor andel av sitt väljarstöd. De fick 18,7 procent och satte sig direkt efter valet i opposition. Av PD:s fyra samarbetspartier var det bara ett som fick över en procent, det liberala samlingspartiet Più Europa (Mer Europa) som fick 2,5.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV