Kriget i Jemen är inne på sitt sjunde år och krisen blir allt mer akut. På bara ett par dagar dödades fyra barn i staden Marib, som Houthirebellerna i våras inledde en offensiv mot. Samtidigt varnar FN för att stora ansträngningar krävs för att stoppa den allt värre svältkatastrofen i landet.
Jemen är starkt beroende av internationellt stöd för att hålla den svältande befolkningen vid liv. FN och partnerorganisationer kämpar för att få in tillräckligt med pengar men mer behövs för att möta krisen. I Taiz, Jemens tredje största stad, var det i förra veckan protester och oro på gatorna på grund av den ekonomiska krisen.
Striderna i Jemen fortsätter ta liv sedan de intensifierades i början av året, då Houtirebellerna satte upp målet om att ta över Marib i norra Jemen. Under 72 timmar den senaste veckan skadades och dödades 56 personer i Marib, varav tre var barn, rapporterar Rädda barnen, som är på plats i Jemen. Enligt Reuters uppgifter ska det ha rört sig om två dödade barn, en syster och hennes bror. Marib är den Saudiledda koalitionens sista fäste i norra Jemen och staden har stora oljefyndigheter. Dessa vill Houtirebellerna, som strider mot den internationellt erkända regeringen och koalitionen, åt och har därför inlett en offensiv. Civila betalar ett högt pris.
– På bara 72 timmar har 56 skadade registrerats, inklusive 11 dödade. Det är förödande att tänka på att tre av de döda är barn. Nästan varje dag hör vi om barn och familjer som hamnat mitt i striderna och ofta betalar med sina liv. Jemens barn riskerar att dö eller skada sig genom att ge sig ut och fastna i de frekventa beskjutningarna och bombningarna av platser där de egentligen ska känna sig trygga – hem, skolor, sjukhus och marknadsplatser, säger Rädda barnens landchef i Jemen, Xavier Joubert, i ett pressmeddelande.
Han fortsätter beskriva situationen:
– Många har sett nära och kära dö framför ögonen. Detta är den tragiska verkligheten för miljontals barn som försöker överleva världens värsta humanitära kris. Under de senaste månaderna har vi sett en betydande ökning av stridigheter i kombination med ökade nivåer av oro bland civilbefolkningen, vilket förvärrar läget gällande de humanitära behoven.
Striderna har intensifierats
Läkare utan gränser är också aktiva i Maribregionen. De har också märkt av hur de ökade stridigheterna påverkar de civila, inklusive barn. De senaste två veckorna har striderna intensifierats än mer. I veckan tog de emot två barn som skadats och som senare dog av sina skador. Det är inte bekräftat om barnen Läkare utan gränser rapporterar om är samma barn som Rädda barnen noterat dött.
– Läkare utan gränser är djupt bekymrade över hur de senaste stridigheterna i Marib påverkar civila. Efter nästan sju år av konflikt är gårdagens missilattack ännu ett exempel på de förskräckliga effekterna som konflikten har på Jemens befolkning, säger Allen Murphy, Läkare utan gränsers koordinator i Marib, i ett pressmeddelande.
Få flyktingar till Europa trots krig
Efter över sex års krig – och knappt inget ljus i sikte – är konflikten i Jemen inte längre i blickfånget. Trots att Jemen ofta räknas som världens värsta humanitära kris finns det jämförelsevis mycket få jemenitiska flyktingar i Europa. Förklaringarna är flera. Det geografiska läget, insprängt på den arabiska halvön nedanför Oman och Saudiarabien, finns det få flyktvägar vidare som lockar. Att fly kostar även pengar. I Jemen saknas sådana. Trots det är Jemen värd för över 100 000 flyktingar från bland annat Etiopien och Somalia, vilka hoppas ta sig vidare till rika gulfländer och söka arbete.
Enligt EASO, EU:s asylkontor, fick 74 procent av jemeniterna som sökte asyl inom EU i april 2021 bifall på sina ansökningar. Så för de som tar sig till EU finns fortfarande en stor möjlighet att få skydd, även om det för syrier och afghaner blivit mycket svårare. 2019 fanns det 11 000 jemenitiska flyktingar i Europa, medan över 300 000 tagit sin tillflykt till Afrikas horn.