För första gången gör Frankrike upp med en ”grym likgiltighet” som låtit tusentals präster förgripa sig på hundratusentals barn. En ny rapport om detta ”massiva fenomen” utlöser krav på rättvisa – och skadestånd.
Kartläggningen från Ciase, en oberoende kommission, fyller 2 500 sidor. Den handlar om övergrepp ända sedan 1950-talet, som drabbat över 300 000 barn.
Domen över en tystnadskultur som funnits, där de skyldiga fått agera ostört i många år, är hård. Antalet förövare befaras ha varit minst runt 3 000, och i 216 000 fall var det präster som låg bakom brotten.
– Det är bedrövligt, eftersom förhållandet mellan 216 000 och 3 000 innebär 70 offer per förövare. Det är fruktansvärt för det franska samhället, för den katolska kyrkan, säger Oliver Savignac, från brottsofferorganisationen ”Parler et revivre”, till nyhetsbyrån AP.
Mest pojkar
”Utanför den inre cirkeln av familj och vänner är katolska kyrkan den miljö där sexuellt våld är vanligast”, förklarar rapporten.
Offren, i alla fall den stora majoriteten, var minderåriga pojkar. Det handlar därmed om hundratusentals traumatiserade män i det franska samhället i dag.
–Konsekvenserna är långtgående, säger Jean-Marc Sauvé, som lett arbetet med rapporten, på en presskonferens.
Ungefär 60 procent av de män och kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp får stora problem i känslo- och sexlivet.
Ekonomisk ersättning
Och trots de höga siffrorna säger offer som trätt fram att det finns ett mörkertal.
– En del utsatta har inte vågat säga något eller lita på kommissionen, säger François Devaux, som leder gruppen ”La Parole Libérée”.
Han menar att katolska kyrkan i Frankrike fortfarande inte förstått, och har ett gigantiskt reformarbete framför sig.
– Det är ett måste att kyrkan hanterar skadan som uppstått i och med alla dessa brott, och (ekonomisk) ersättning är det första steget, säger han till AP.
"Skam och fasa"
De flesta av brotten tros vara preskriberade, men ett mindre antal har lämnats över till åklagare.
– Fram till tidigt 00-tal visade katolska kyrkan en djupgående och till och med grym likgiltighet gentemot offren, säger Sauvé.
Nu står Frankrikes ärkebiskopar bakom utredningen, och kablade redan till helgmässan i söndags ut ett bedyrande om ”stöd och böner” till offren. Biskopskonferensen CEF:s ordförande Eric de Moulins-Beaufort fanns med på tisdagens presskonferens, och uttrycker ”skam och fasa” över rönen.
– Jag vill i dag be er alla om förlåtelse.