Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Strandhäll ny ordförande för S-kvinnor

Nyvalda S-kvinnor-ordföranden Annika Strandhäll ser många utmaningar för kvinnokampen framöver.

Riksdagsledamot och tidigare minister Annika Strandhäll har valts till ny ordförande för S-kvinnor. Det sker mitt i en tid full av utmaningar för feminismen. Vi har ett ”ansvar att fortsätta driva kvinnokampen framåt”, konstaterar hon.

I ett uttalande säger Annika Strandhäll att hon är hedrad över uppdraget och att ”vi står inför en valrörelse fylld av både framtidstro, men också stort allvar och ansvar att fortsätta driva kvinnokampen framåt”.

I en intervju med tidningen Fempers lyfter hon hur kvinnor drabbats extra hårt under pandemin  och att hon som ny ordförande vill verka för ekonomisk självständighet för fler kvinnor och mäns våld mot kvinnor.

– Det är när kvinnor kan försörja sig själva och sina barn som de kan göra fria val, lämna dåliga relationer, köpa bostad och spara för sin pension, säger hon till tidningen. 

På förbundets kongress som hålls under helgen valdes även Nina Unesi in som ny förbundssekreterare.

"Backlash mot feminismen"

Hon tillsätts som ny ordförande precis i en tid där feminismen motarbetas från många håll. Bland annat kom Jämställdhetsmyndigheten tidigare i år ut med en ny rapport, som bland annat visade på stora skillnader mellan unga kvinnor och unga mäns syn på ojämställdhet som ett problem eller inte i samhället. Den visade också att unga kvinnor är kraftigt underrepresenterade i politiken och dessutom lämnar sina uppdrag i förtid. Ett bakslag för feminismen, konstaterar hon.

– Det är en jättestor backlash. Vi befinner oss just nu i en moralkonservativ, populistisk högervind som präglar det politiska samtalet i land efter land. Därför är det viktigt att progressiva rörelser krokar arm när jämställdheten trycks tillbaka, speciellt inför valet nästa år, säger Annika Strandhäll till Fempers.

Så sent som i förra veckan kom nyheten om ett nytt S-förslag om att S-kvinnor, liksom andra S-förbund utom SSU, inte ska få fortsätta att vara representerade i Socialdemokraternas verkställande utskott. Detta förslag kommer att diskuteras under partikongressen i november, och det är ett förslag som partiledningen står bakom. Annika Stranhäll är mycket kritisk till förslaget.

– Det är 100 år sedan kvinnor fick rösta för första gången i Sverige. Att vi då som parti ska skicka signalen, att på den kongressen sparkar vi ut kvinnorna ur det verkställande utskottet, där de har suttit sedan 1948, det vore märkligt”, sade hon i förra veckan till Sveriges radio.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV