En internationell kampanj för fossil nedrustning har nått Malmö, där Vänsterpartiet nappat på initiativet. Motion har inlämnats till kommunfullmäktige, och initiativtagarna hoppas att fler städer ska följa exemplet.
En motion om ett avtal för fossil nedrustning lämnades i går in till Malmö kommunfullmäktige av Vänsterpartiet. Det är Fossilfri zon som står bakom initiativet, som in sin tur är en internationell kampanj, The Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty, som har lockat till sig forskare, inklusive nobelpristagare, politiska ledare och andra namnkunniga från hela världen.
I Sverige företräds kampanjen av Jordens vänner som har kontaktat ledamöter i Malmö, Göteborg och Stockholm för att få dem att ställa sig bakom avtalet. Städer som Sydney, Los Angeles och Barcelona har redan gett sitt stöd och Malmö blir nu först i Sverige med att ta ställning till initiativet.
Avgörande fossila utsläpp
Fossilfri zon ska gå längre än Parisavtalet, som man anser inte är tillräckligt skarpt när det gäller fossila utsläpp. I likhet med avtalen om nedrustning av kärnvapen för 50 år sedan är kampanjens mål att regeringar och stora företag världen över ställer sig bakom initiativet och beslutar att de helt enkelt inte kommer att utvinna eller producera fossila bränslen.
– Det är en storslagen vision, men det är där vi befinner oss. Vi måste tänka så här stort och dra paralleller till historien och liknande initiativ som togs under kalla kriget. Tanken är att driva kampanjen på lokal nivå, att städer skriver under, och att det ska ha en dominoeffekt genom att skapa opinion. Det blir också en tydlig signal till nationella styren, säger Julia Heberling, aktiv inom kampanjen Fossilfri Zon och initiativtagare till motionen i Malmö stad.
Hon berättar att V, MP och Fi i Göteborg också har lagt fram en gemensam motion som ska på remiss, medan man inte kommit lika långt i Stockholm ännu.
Hoppas på dominoeffekt
– Vi är en grupp som är utspridda och diskuterar olika sätt driva frågan, allt från att skriva gemensamma debattartiklar och få med oss medborgare på olika sätt, genom medborgarförslag, manifestationer eller andra initiativ. På så sätt kan man få kommunpolitiker att känna att det är många i staden som tycker att det här är bra. Men det är i sin linda, jag är glad att det har kommit så här långt.
I ett pressmeddelande säger Anders Skans (V), gruppledare och motionär i Malmö kommunfullmäktige, att kampanjen är en viktig del av den nödvändiga omställningen av samhället för att hejda klimathotet.
– Vi måste göra allt för klimatet, såväl lokalt, nationellt som internationellt.
I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar att Malmö stad formellt stöder initiativet, att man uppmanar Sveriges regering att stötta initiativet samt bekräftar sitt pågående arbete med att nå Parisavtalets mål och minska växthusgaser enligt IPCC:s krav.