Naturkatastrofer orsakade av klimatförändringar har tvingat över 100 000 människor i Burundi att fly sina hem de senaste åren, visar en rapport från brittiska Rädda Barnen. Stigande vattennivåer i Tanganyikasjön sväljer hus och tvingar folk att ge sig av.
Det är inte längre konflikter, utan klimatförändringarnas effekter, som är den främsta orsaken till att människor i det östafrikanska landet blir internflyktingar, enligt Rädda Barnens rapport.
”Över 84 procent av alla inhemskt fördrivna människor i Burundi har fördrivits på grund av naturkatastrofer snarare än konflikter”, skriver välgörenhetsorganisationen.
Främst är det stigande vatten i Afrikas näst största sjö, Tanganyikasjön, som har tvingat folk att ge sig av. Bönder berättar för organisationen hur katastrofala översvämningar har blivit allt vanligare de senaste åren.
– Den här gången täckte översvämningsvattnet allt, och sedan sjönk det inte tillbaka, berättar trebarnsmamman Marie för Rädda Barnen.
Barn är särskilt hårt drabbade enligt organisationen – runt sju procent av klimatflyktingarna är spädbarn under ett år. Äldre barn har inte möjlighet att gå i skolan och äter bara ett mål mat om dagen.
”Vi ser hur familjer som förut hade stabila hem, samtliga barn i skolan och två arbetande föräldrar nu bor i tält, saknar arbete, inte har någon mat och hur barnen tvingas arbeta för en dollar om dagen för att försörja familjerna”, säger Maggi Korde, ansvarig för Rwanda och Burundi hos Rädda Barnen.
”Det verkar som att världen har glömt bort Burundi, och ändå bär landet det värsta av de globala klimatförändringarna”, tillägger hon.