Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Så vill regeringen fördela rekordstor kulturbudget

Kulturminister Amanda Lind (MP) presenterar "rekordstor" kulturbudget.

Regeringen satsar 1,3 miljarder kronor 2022 för att stärka kulturen. Insatserna ska delvis fortsatt kompensera för konsekvenser av pandemin, bland annat med hjälp av ett stimulansstöd på 745 miljoner kronor.

Vid en arla pressträff presenterade regeringen sina budgetförslag för kulturen, i en satsning som kulturministern kallade ”rekordstor”. Man konstaterar att många verksamheter och aktörer har lidit skada av pandemiåtgärderna och att konsekvenserna riskerar att kvarstå under lång tid framöver, något som ska motverkas med hjälp av sammanlagt 1,3 miljarder kronor att fördelas mellan olika kultursektorer.

Ett stimulansstöd på 745 miljoner kronor ska i sin tur fördelas av Kulturrådet, 50 miljoner kronor går till fria aktörer inom svensk scenkonst och 15 miljoner kronor till fria aktörer inom bild och form. För svensk film avsätts 55 miljoner kronor för att återstarta filmsektorn nästa år, uppger Dagens nyheter.

– De här satsningarna tillsammans med de kris- och återstartningsstöd vi har skjutit till under 2020 och 2021 är bra bit på vägen. Det är en rekordstor kulturbudget och det är stora satsningar, men vi ska komma ihåg att svenskt kulturliv har drabbats väldigt hårt under pandemin, säger kulturminister Amanda Lind till DN.

Stärkta bibliotek

Organisationen KLYS, som företräder yrkesverksamma kulturskapare i Sverige, tog emot budgetbeskedet med förtjusning:

”Det är glädjande att regeringen, inte minst finansdepartementet, förstått vikten av att satsa på återstarten av kulturen!”, skriver KLYS på sin Facebook.

940 miljoner satsas på det fria kulturlivet, där de hårt pressade biblioteken föreslås få 75 miljoner kronor under 2022. Pengarna ska gå till satsningen Stärkta bibliotek, vars syfte är att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet i hela landet.

– Det är oerhört glädjande att kunna presentera förslag på en kraftfull satsning på den fria kulturen. Sveriges kulturliv ska gå stärkt ur den här krisen och nu vill vi säkra produktion, arbetstillfällen och kompetens inom hela sektorn, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind i ett pressmeddelande.

Omfattande stöd till museer och scenkonst

I den presenterade kulturbudgeten ingår också förslag i Höständringsbudget för 2021 och där föreslår regeringen ett stöd på sammanlagt 95,7 miljoner kronor till vissa statligt finansierade kulturinstitutioner, som museer och teatrar som har haft bortfall i intäkter under pandemin. Några av de verksamheter som berörs av stödet är Kungliga Dramatiska teatern, Statens museer för världskultur, Nationalmuseum, Statens historiska museer, Moderna museet, Naturhistoriska riksmuseet, Vasamuseet och Svenskt- fjäll och samemuseum.

Satsningarna på digitalisering av kulturarvet fortsätter och de centrala museer som är myndigheter samt Statens musikverk som arbetar med detta föreslås få 20 miljoner kronor årligen för 2022 och 2023 för ändamålet.

Vidare föreslås att bidraget till de centrala museer som är stiftelser förstärks med 20 miljoner kronor för 2022, varav 15 miljoner kronor föreslås gå till Skansen. Också Naturhistoriska riksmuseet tillförs 15 miljoner kronor årligen från och med 2022, där pengarna ska användas för att samordna pollenövervakningen i Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV