Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

Repatriate the children: UD måste öka sina ansträngningar för att hitta barn med IS-koppling

Alla svenska barn ska hem, menar föreningen Repatriate the children.

Föreningen Repatriate the children riktade i veckan kritik mot UD och krävde svar på varför man successivt skrivit ned siffran på hur många svenska barn det finns kvar i de kurdkontrollerade lägren. UD känner i dagsläget till ett 20-tal barn. Repatriate the children menar att myndigheten måste öka sina ansträngningar för att säkerställa att inga svenska barn ska falla mellan stolarna.

I lägren al-Hol och al-Roj i nordöstra Syrien råder det en kaotisk stämning, något Syre rapporterade om i veckan i samband med att tre svenska IS-kvinnor och deras sex barn anlänt till Sverige.

UD, som varit på plats i lägren vid tre tillfällen, skriver i ett skriftligt svar skickat till Syre att de när de var på plats första gången i oktober 2020 bad de lägerledningen i al-Hol redovisa om det fanns svenska barn i lägret. Enligt lägerledningen saknade de kännedom om att det skulle finnas svenska medborgare kvar där. De europeiska medborgarna med IS-koppling ska ha flyttats till al-Roj, ett mindre läger i regionen. UD:s presstjänst skriver i svaret också att kurderna ”förklarade att det kunde bero på att individerna uppgivit en annan nationalitet, att de höll sig undan i lägret eller att de hade avvikit på egen hand.”

Sedan dess har UD gjort två ytterligare besök till nordöstra Syrien och lägret al-Roj.
 
”I Roj-lägret, som UD besökt två ytterligare gånger sedan oktober 2020, finns 10 kvinnor och 20 barn med koppling till Sverige enligt UD:s uppgifter. I något fall måste identiteten analyseras ytterligare. Därutöver finns det alltjämt ovissa obekräftade uppgifter om ett mindre antal kvinnor och barn med koppling till Sverige i al-Hol-lägret”, enligt UD.

UD undviker i sitt skriftliga svar Syres fråga om hur myndigheten arbetar för att garantera att det inte finns svenska barn i lägren som man inte känner till.

Enligt Repatriate the childrens talesperson Beatrice Eriksson, som i maj var i nordöstra Syrien, har representanter för det kurdiska självstyret sagt till henne att de saknar kapacitet för att hantera alla utländska fångar. Hon menar därför att UD inte kan förlita sig på deras uppgifter, även om det är en svår situation på plats.

–Repatriate the Children har förståelse för den komplicerade situationen på plats i nordöstra Syrien men kräver fortsatt svar på vad som har hänt med svenska barn som kan ha försvunnit under den tid som Sverige har haft möjlighet att repatriera dem, liksom vilka ansträngningar som görs för att säkerställa att de som fortfarande är kvar tas hem, i enlighet med svensk lagstiftning, säger Beatrice Eriksson till Syre.

Enligt UD har hittills 9 kvinnor och 24 barn som vistats i läger i nordöstra Syrien har kommit till Sverige, varav några av dem har rest hem på egen hand.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV