Gör om pensionssystemet. Det kräver 18 organisationer, däribland Sveriges kvinnolobby, S-kvinnor och PRO. Pensionsgapet mellan kvinnor och män är 31 procent, vilket omräknat på ett år innebär att kvinnor i genomsnitt slutar att få pension i dag, den 9 september, medan män får pension hela året.
– Vi kan inte vänta tills dagens tonåringar blir gamla på att pensionerna ska bli jämställda. Att kvinnor som arbetat ett helt liv inte kan leva på sina pensioner är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges kvinnolobby och initiativtagare till uppropet, i ett pressmeddelande.
Sverige har också högst andel äldre kvinnor som lever på eller i gränsen på fattigdom i Norden, skriver företrädarna på Aftonbladet debatt.
”Många kvinnor som arbetat ett helt yrkesliv har ändå så låga pensioner att de knappt skiljer sig från någon som inte arbetat alls”, argumenterar de.
Clara Berglund säger till TT att att kvinnors lägre pensioner beror på att kvinnor och kvinnodominerade yrken ofta har lägre löner, men också på pensionssystemets utformning.
– Vi behöver ett mer jämställt arbetsliv för att få mer jämställda pensioner. Kvinnor som har arbetat ett helt liv hamnar på gränsen till fattigdom, säger hon till TT.
”Kvinnor som haft låg lön blir ofta beroende av grundskyddet som innefattar garantipension och bostadstillägg. Om deras intjänade pensioner ökar så sänks i stället ofta grundskyddet, vilket innebär att mer arbete inte syns i pensionskuvertet”, skriver de.
Grundskyddet ska ge visst ekonomiskt stöd till pensionärer när pensionen och övriga inkomster eller tillgångar är för låga i lagstiftarens mening, enligt Pensionsmyndighetens webbplats.
Nu kräver organisationerna att pensionssystemet ska reformeras med målet att höja kvinnors pensioner och att pensionsavgiften höjs.