Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Läkare: Borde avvakta med att öppna samhället

Antalet patienter med covid-19 på intensivvårdsavdelningarna har stigit och läkare tror att en öppning av samhället kommer att öka pressen på vården.

Risken för att behöva ställa in planerad vård är överhängande när covidpatienterna ökar. Regeringen och Folkhälsomyndigheten borde ha avvaktat med att öppna samhället, anser läkarföreningens Johan Styrud.

På tisdagen kom beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten att de flesta pandemirestriktionerna lättar 29 september. Samtidigt stiger smittspridningen och antalet covidpatienter som behöver sjukhusvård.

Om någon vecka kommer man att se i vilken riktning den stigande smittokurvan fortsätter, menar Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening. Därför borde beskedet vänta.

– Vi har haft restriktioner i 1,5 år, någon vecka plus eller minus spelar ingen roll. Man måste göra allt för att inte få trycket en gång till, säger han.

På Danderyds sjukhus i Stockholm är situationen redan så skör att beslutet om att ställa in planerad vård finns på bordet.

– Det ligger jättenära, ökar det mer så måste man ställa in delar av vår planerade vård. Man gör allt för att undvika det, vi måste börja beta av den uppskjutna vården. Folk väntar på att få nya knän, ta bort gallblåsor och operera ljumskbråck, säger han.

Måste våga backa

TT: Vad ska man göra om smittokurvan inte vänder nedåt?

– Jag hoppas att man har den politiska kraften att backa på borttagandet av restriktionerna om siffrorna fortsätter att gå åt fel håll, säger han.

Exakt hur många patienter sjukhuset klarar innan personal behöver flyttas och planerad vård ställas in kan Johan Styrud inte säga. En vårdtung patient kan kräva lika mycket resurser som tre mindre vårdtunga till exempel. Men det ligger nära, enligt överläkaren.

– Jag förstår att folk i allmänhet blir väldigt glada för att man kan gå på sport- och kulturevenemang. Men som intensivvårdsläkare blir jag bekymrad, säger Kai Knudsen, docent och överläkare på intensiven på Sahlgrenska universitetssjukhuset om tisdagens besked.

Han har ett ansträngt läge framför sig. På 11 av sjukhusets 70 intensivvårdsplatser ligger personer sjuka i covid-19. I juni avvecklade Västra Götalandsregionen intensivvårdsavdelningen för enbart covid-19-patienter.

Vaccinpass som garanti

Folkhälsomyndigheten bedömer att den 29 september ska vaccinationstäckningen i landet vara så hög att öppningen inte ger någon tung belastning på vården.

TT: Litar du inte på det?

–Jag tror att det kommer att belasta vården. Men i vilken grad är svårt att säga. Det beror på hur väl vaccinerade de som träffas är, säger Kai Knudsen.

Ska restriktionerna lättas bör det ske i kombination med andra åtgärder, anser han.

– Vaccinpass vore en bra idé och att man hade obligatoriskt test av hemvändare som rest ovaccinerade. Att komma hem från utlandet ovaccinerad känns väldigt riskfyllt, vi har sett att uppemot 20 procent av sjukhusfallen har blivit smittade utomlands.

Att Sverige har få intensivvårdsvårdplatser per capita är ingen nyhet. Nu är dessutom personalen uttröttad efter många månader med extra många patienter.

Löneökning för sköterskor

TT: Ser du några politiska initiativ till att förbättra platsläget på sikt?

– Jag önskar att jag kunde svara ja, men jag måste svara nej, säger Johan Styrud.

Kai Knudsen på Sahlgrenska universitetssjukhuset har samma uppfattning och ett budskap till regionpolitiker:

– Vi behöver i första hand fler vidareutbildade sjuksköterskor, de behöver högre löner helt enkelt.
Just nu är verkligheten den motsatta.

– Vi har många sköterskor med lång erfarenhet som är utmattade och säger upp sig, jag tror det är fem på vår avdelning, säger han.

Fakta: Restriktionerna som hävs

TT

Dessa restriktioner hävs den 29 september:

Deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort, till exempel konserter och fotbollsmatcher.
Deltagartaken för privata sammankomster i hyrda lokaler tas bort.
Inga reglerade öppettider för restauranger och kaféer, inga krav på storlek på sällskap eller avstånd inomhus mellan borden.
Konserter inomhus på serveringsställen tillåts.
Mässor ska inte längre regleras som offentlig tillställning.
Rekommendationen om att jobba hemifrån slopas.
Råd om att undvika trängsel, hellre ses utomhus än inomhus och att ha god handhygien liksom att stanna hemma vid symptom finns kvar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV