Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

”Fulla salonger och läktare i slutet av månaden”

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind vid dagens pressträff, där beskedet om avvecklade covid-restriktioner meddelades.

Nästan samtliga restriktioner med anledning av covid-19 kommer att avvecklas från och med den 29 september. Det meddelade regeringen idag vid en pressträff. Det innebär framför allt lättnader för kultur- och idrottssektorn samt restaurangbranschen, som inte längre behöver anpassa sig till begränsningar i antal besökare eller deltagare.

Steg fyra i avvecklandet av de restriktioner som pandemin tvingat fram kommer att genomföras i slutet av september, i enlighet med regeringens tidigare förhoppningar. Deltagartak vid evenemang slopas liksom avståndskrav för sittplatser och sällskap.

– Det är en stor lättnad för kultursektorn och jag är glad att kunna ge klartecken för att kunna öppna upp för fulla salonger och läktare i slutet av månaden, sa kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

Vaccinpass på remiss

Vissa undantag i form av de allra största evenemangen kan kvarstå, och ifråga om dessa kan det bli aktuellt med någon form av vaccinbevis. Sådana bevis eller pass kan också bli aktuella om situationen kräver att restriktioner återinförs i någon grad, och frågan kommer att gå på remiss.

Socialminister Lena Hallengren (S) understryker att nuvarande restriktioner fortfarande gäller fram till satt datum, det vill säga den 29 september, och att det bara är genom en hög vaccinationstäckning som smittan kan kontrolleras.

"Begränsningar ej längre motiverade"

Folkhälsomyndighetens Johan Carlsson betonade också han att en hög vaccinationsgrad är avgörande för hur covid-19 kommer att kunna hanteras på sikt.

– Vi har fortfarande smittspridning bland ovaccinerade. Det arbetet måste fortsätta. Vi har sett att vaccinet är det effektivaste verktyget och vi rekommenderar regeringen att fortsätta planen för avveckling av restriktionerna. Begränsningar i publik och på restaurang kan inte längre motiveras ur ett folkhälsoperspektiv.

Även rekommendationen att jobba hemifrån om det är möjligt tas bort den 29 september.

– Det innebär att vaccinerade i princip kan leva som vanligt, men för ovaccinerade gäller fortsatt hög risk att drabbas av sjukdom, säger Johan Carlsson.

Riksdagsmajoritet för vaccinpass

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV