Startsida - Nyheter

Energi · Syre tipsar

Solsken på burk

Citronpickles med inspiration från indiska inläggningar kryddas med chili, ingefära och bockhornsklöver och tillagas i solen. Både bekvämt och energisnålt, skriver Jerker Jansson.

Att sylta, safta och lägga in sina egna konserver är inte bara kul och gott, utan ger också möjligheten att ha kontroll på innehållet i maten. Även om matindustrin har minskat sitt användande av tillsatser är det fortfarande vanligt med olika kemikalier som egentligen inte behövs. Rätt tillagade kan egna konserver ha väldigt lång hållbarhet utan konserveringsmedel och annat krafs.

Under sommarens långa, soliga dagar är det läge att lägga in citroner, förvandla dem till pickles som bär med sig känslan av sommar in i de mörka årstiderna.
Insaltade citroner är vanliga i mat från länder i Mellanöstern och Nordafrika. Ofta är de bara konserverade i salt eller saltlag, men i Indien tar man inläggningarna ett steg längre genom att krydda dem och liksom många andra indiska pickles lagas de ofta till i solen.

Det är inte bara ett bekvämt och energisnålt tillagningssätt, utan det händer också något med citronerna, saltet och kryddorna när blandningen utsätts för solens strålar. Det går bra att ställa burken med citronerna i ett varmt fönster, på en solig plats på balkongen eller någonstans i trädgården. De långa sommardagarna sköter resten.

Hing eller asafoetida är en speciell krydda som används mycket i indisk mat, den påminner om lök och är en bra ersättning för den som inte tål eller tycker om lök eller vitlök. Den går att ersätta med vitlökspulver, men försök få tag på en burk, det brukar finnas i indiska butiker eller såna som säljer mat från Mellanöstern.

Indiska pickles är ett helt universum med ett otal varianter på varje sort. Det här receptet är anpassat för att passa våra svenska smaklökar, med lite mindre kryddor och socker. Den som gillar hetare och kryddigare smaker kan gärna öka mängden kryddor.

Ingredienser

• 5–6 ekologiska citroner, tvättade, skurna i klyftor och urkärnade

• saft från en citron

• 1–2 färska chilifrukter. Skär i mindre bitar.

• 0,5 dl finskuren färsk ingefära

• 1 msk hel bockhornsklöver

• 1 dl salt

• 2 msk socker eller honung

• 1 msk gurkmeja

• 1 msk bruna senapsfrön

• 1/2 tsk hing

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV