Pandemin får inte stå i vägen för de akuta åtgärder som behövs för att minska utsläppen av växthusgaser. Det konstaterar ett dussintal chefredaktörer, bland annat för The Lancet, i ett upprop som nu publiceras i fler än 220 medicinska tidskrifter.
Redan nu påverkar klimatförändringen hälsan negativt i ett flertal länder, skriver de.
”De högre temperaturerna har redan resulterat i ökad förekomst av uttorkning och nedsatt njurfunktion, hudsjukdomar, tropiska infektioner, mentala hälsoproblem, graviditetskomplikationer, allergier samt ökad sjuklighet och dödlighet i kardiovaskulära och lungsjukdomar.”
Temperaturförändringarna resulterar även i torka, vilket leder till minskad jordbruksproduktionen i utsatta områden, med svält och undernäring som följd.
De som drabbas värst är de mest sårbara, som de fattigaste och barnen, och det vi hittills har erfarit är bara början, skriver chefredaktörerna.
Detta, i kombination med att den biologiska mångfalden minskar, riskerar att resultera i ”katastrofala” och irreversibla hälsoeffekter.
Inför publiceringen säger WHO:s generaldirektör, Tedros Adhanom Ghebreyesus, i ett uttalande:
”Covid-19-pandemin kommer att ta slut, men det finns inget vaccin för klimatkrisen. Varje steg som tas för att minska utsläppen för oss närmare en mer hälsosam och säkrare framtid.”
Chefredaktörerna konstaterar att många länder har mött pandemin med aldrig tidigare skådade ekonomiska satsningar, något de nu också vill se mot de pågående klimatförändringarna.