Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Konstgräsplaner en stor miljöbov

Konstgräs är en av de största källorna till utsläpp av miljöfarliga plaster. Stockholms stad har storsatsat på konstgräsplaner och för att minska mängden plast som läcker ut i naturen måste man nu vidta åtgärder.

Konstgräs har många praktiska fördelar, men för att behålla stadgan behöver gräset en ifyllnad, som i dag framför allt utgörs av gummigranulater.

Vid användning och snöröjning av planerna sprids granulaterna och tar sig vidare till vattendrag. En kartläggning som Svenska Miljöinstitutet IVL utfört på uppdrag av Naturvårdsverket visar att cirka 2 000 ton gummigranulat sprids varje år från Sveriges drygt 1 300 konstgräsplaner.

– Problemet med granulaterna är att de är svårnedbrytbara, säger Cecilia Hedfors, sakkunnig i miljögifter hos Naturskyddsföreningen. De ansamlas i naturen, och sedan vet vi inte så mycket om vad som exakt händer, det behövs mer forskning. Men innan dess måste vi använda oss av försiktighetsprincipen.

Det man vet är att plaster, och även gummipartiklar, sönderdelas i mindre partiklar och blir till mikroplaster och ännu mindre nanoplaster. Nanoplasterna har förmågan att ta sig in i vävnader i djur och människor och lagras där.

En färsk studie från Lunds universitet visar att nanoplast kan ansamlas i fiskars hjärnvävnad, och att detta dessutom påverkar fiskarnas beteende.

Problemet har varit känt i ganska många år, säger Cecilia Hedfors, men det har uppmärksammats mer och mer i takt med att fler konstgräsplaner anläggs. Det finns åtgärder som kan testas, menar hon.

– När det gäller knattefotboll skulle man kunna använda sand som ifyllnad, eftersom knattarna tidigare oftast spelat på grus. För elitanläggningar där de tränar många timmar varje dag borde det kunnas göra en uppsamling runt planen, och sedan återanvända det uppsamlade istället för att det försvinner och man tar dit nytt.

Stockholm stad har har storsatsat på konstgräs. Idag finns det på 90 av stadens anläggningar. För att minska mängden plast som läcker ut i naturen måste man nu vidta åtgärder. Bland annat ska filter installeras på dagvattenbrunnar vid konstgräsplanerna, rapporterar Stockholm direkt.

Hans Eriksson på Idrottsförvaltningen i Stockholm tror däremot inte att det är aktuellt att ta bort konstgräsplanerna.

– Jag tror mer det handlar om optimerad skötsel och att hindra spridning med tekniska lösningar som filter, säger han till Stockholm Direkt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV